Ulkomaat

Terrori nostaa taas päätään Pohjois-Irlannissa: 29-vuotias toimittaja ammuttu mellakoissa

Mellakoista syytetään tasavaltalaisia, jotka eivät hyväksy vuonna 1998 solmittua pitkäperjantain rauhansopimusta.

Pohjois-Irlannissa puhjenneissa mellakoissa on ammuttu kuoliaaksi yksi ihminen. BBC:n mukaan kuolonuhri on 29-vuotias naisjournalisti.

Londonderryn kaupungissa puhkesi mellakoita eilen illalla sen jälkeen, kun poliisi oli ratsannut asuntoja Cregganin alueella. Mellakoitsijat heittelivät poliiseja muun muassa polttopulloilla ja sytyttivät autoja tuleen.

Belfast Telegraph -lehden toimittaja Leona O'Neill kertoi seisseensä naisen vieressä, kun tämä ammuttiin.

"Soitin ambulanssin, mutta poliisi otti hänet autoonsa ja vei sairaalaan, missä hän kuoli. Hän oli vain 29-vuotias", O'Neill kirjoitti Twitterissä.

Poliisi tutkii naisen kuolemaa terroritekona. Mellakoista syytetään tasavaltalaisia, jotka eivät hyväksy vuonna 1998 solmittua pitkäperjantain rauhansopimusta.

Rauhansopimus lopetti suurimmalta osin kolme vuosikymmentä kestäneet väkivaltaisuudet katolilaisten ja protestanttien – tasavaltalaisten ja unionistien – välillä. Sopimusta edeltäneissä iskuissa ja vastaiskuissa sai vuosina 1968–98 surmansa yli 3  500 ihmistä.

"Ne, jotka toivat kaduillemme aseita 1970-, 1980- ja 1990-luvuilla, olivat väärässä. Se on yhtä väärin vuonna 2019. Kukaan ei halua palata menneeseen", pohjoisirlantilaisen unionistipuolue DUP:n johtaja Arlene Foster tviittasi.

Viime aikoina väkivaltaisuudet ovat jälleen lisääntyneet Pohjois-Irlannissa, kun brexit on kuumentanut keskustelua alueen asemasta. Enemmistö pohjoisirlantilaisista vastusti brexitiä vuoden 2016 kansanäänestyksessä.

Lue lisää