Ulkomaat

Maastopalot riehuvat Etelä-Ruotsissa – viranomaiset varautuvat uusiin evakuointeihin

Kipinöitä lähtenyt ehkä grilleistä ja metsäkoneista.
pasi leino
Ruotsin turvallisuusviraston MSB:n mukaan maassa on viikon aikana syttynyt noin 50 ruohikkopaloa ja 10–15 metsäpaloa joka päivä. Kuvituskuva.

Etelä-Ruotsissa maastopalot ovat pakottaneet ihmisiä lähtemään kodeistaan. Esimerkiksi Motalan kunnassa sijaitsevassa Tjällmossa viranomaiset ovat alkaneet varautua mahdollisiin evakuointeihin.

Suunnitteilla on tarvittaessa evakuoida ihmisiä, joiden kotien suuntaan tuuli on ohjaamassa paloa. Viranomaisten mukaan evakuointeja ei ole vielä aloitettu, mutta kunta ja poliisi varautuvat mahdollisiin toimenpiteisiin.

Palo Tjällmossa syttyi maanantaina, ja se saatiin jo kertaalleen sammumaan, kunnes liekit leimahtivat uudelleen eilen. Palo ei ole hallinnassa, ja olosuhteiden uskotaan vaikeutuvan entisestään, kun tuuli kovenee. Paloa pyritään hillitsemään muun muassa sammutushelikoptereiden avulla.

Hästvedasta aiemmin tällä viikolla evakuoidut eivät voineet mennä kotiin yöksi, vaikka tilanne alueella on jo parantunut. Viranomaiset uskovat, että sää muuttuu sammutustöiden kannalta suotuisammaksi viikonloppuun mennessä.

Myös Gnosjössä poliisi on pyytänyt asukkaita etsimään väliaikaista majapaikkaa, jos tulipalo alueella lähtee leviämään. Sammutuksen on arvioitu kestävän vielä päiviä.

Ruotsin turvallisuusviraston MSB:n mukaan maassa on viikon aikana syttynyt noin 50 ruohikkopaloa ja 10–15 metsäpaloa joka päivä. Paloista on kerrottu EU:lle, mutta ainakaan toistaiseksi viranomaiset eivät näe tarvetta pyytää apua ulkomailta.

Tjällmon palo on viranomaisten arvion mukaan kaikista vaativin, ja sitä vastaan taistellaankin useiden viranomaisten yhteistyöllä.

Yksityiskohtaisia syitä palojen syttymiselle ei ole selvillä, mutta turvallisuusviraston mukaan kaikkien taustalla on ihmisen toiminta.

"Kyse voi olla metsäkoneista tai makkaran grillaajista, ei salamaniskusta tai muusta vastaavasta", MSB:n Jakob Wernerman kertoo.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Maastopalot raivoavat Australian itäosissa – pitkä kuivuus taustalla

Gran Canarian maastopalo saatu vakautettua –"Jos kaikki sujuu hyvin, palo saadaan haltuun parissa päivässä"

Kanarian maastopaloissa evakuoitu jo 9 000