Löydä ehdokkaasi: MT:n vaalikoneessa koko maan kuntavaaliehdokkaat
Ulkomaat

Tutkija ei usko Arktisen neuvoston julkilausumaan ilman ilmastonmuutosta — Washington Postin mukaan USA on yrittänyt poistaa viittaukset ilmastonmuutokseen Rovaniemen kokouksen julkilausumasta

Jännitteistä huolimatta arktisen yhteistyön kerrotaan toimineen hyvin.
Lehden haastattelemien diplomaattilähteiden mukaan presidentti Donald Trumpin hallinto on vastustanut muotoiluja, jotka voidaan tulkita yhteiseksi sitoutumiseksi hillitä ilmastonmuutoksen vaikutuksia arktisella alueella. LEHTIKUVA/AFP

Yhdysvaltain yritykset poistaa viittaukset ilmastonmuutokseen Rovaniemellä pidettävän Arktisen neuvoston ulkoministerikokouksen julkilausumasta kertovat Yhdysvaltain sisäpolitiikan läikkymisestä neuvoston työhön, sanoo suomalaistutkija.

"Tämä on vakava merkki ulkopuolisten poliittisten voimien ja tässä tapauksessa Yhdysvaltain sisäpolitiikan läikkymisestä arktiseen yhteistyöhön. Se on toistaiseksi kuitenkin onnistuttu verrattain hyvin pitämään tällaisten asioiden ulkopuolella", sanoo Ulkopoliittisen instituutin vanhempi tutkija Harri Mikkola STT:lle.

Washington Postin haastattelemien diplomaattilähteiden mukaan presidentti Donald Trumpin hallinto on vastustanut muotoiluja, jotka voidaan tulkita yhteiseksi sitoutumiseksi hillitä ilmastonmuutoksen vaikutuksia arktisella alueella.

Mikkolan mukaan sellaisen julkilausuman saaminen aikaan, jossa ei sitouduttaisi ilmastonmuutoksen vastaiseen työhön, on vahvasti kyseenalaista.

"Ilmastonmuutoskysymykset ovat kuitenkin arktisen neuvoston työn ytimessä. Jos ministerideklaraatio tulisi ulos ilman viittauksia ja sitoutumista yhteisiin tavoitteisiin ilmastonmuutoksen vastaisessa työssä, kyseessä olisi todella merkittävä takapakki arktisen neuvoston työlle", Mikkola muistuttaa.

Arktinen yhteistyö on Mikkolan mukaan erilaisista jännitteistä huolimatta toiminut.

"Se on toiminut ihan kohtalaisen hyvin ottaen huomioon vaikkapa Venäjän muuttuneen ulkopolitiikan ja Trumpin näkemykset ilmastonmuutoksesta ja monenkeskisestä kansainvälisestä yhteistyöstä."

Washington Postin haastattelemien virkamieslähteiden mukaan Yhdysvaltojen näkemykset ovat kuitenkin pehmentyneet viime päivinä.

Suomen arktinen suurlähettiläs Aleksi Härkönen sanoo lehden haastattelussa, että neuvottelut julkilausumasta ovat yhä kesken ja se täytyy hyväksyä kokouksessa yksimielisesti. Erimielisyydet heijastelevat "harmaan eri sävyjä", Härkönen muotoili.

"Olemme edistyneet hyvin. Kaikkien osapuolten taholta on halukkuutta päästä lopputulokseen, saavuttaa julkilausuma, jonka kaikki voivat hyväksyä", hän sanoi.

Lue lisää

Uudet kaivokset ja matkailu antavat vauhtia Lapin nousuun

Suomelta puuttuupohjoinen strategia

Tämä tuli roihuaa sekä monimuotoisuudelle että tieteelle – Haapajärvellä kertyi hyvä tietoaineisto musta hiili -tutkimukseen

Vierailija Atlantin yli ulkoministerinä