Ulkomaat

Britannian Theresa May eroaa konservatiivipuolueen johdosta kahden viikon kuluttua:"Tulen aina katumaan syvästi sitä, etten kyennyt toteuttamaan brexitiä"

May kertoi pääministerin viran hoitamisen olleen hänelle suuri kunnia.
Theresa May jatkaa pääministerinä kunnes uusi puheenjohtaja on valittu. LEHTIKUVA/AFP

Britannian pääministeri Theresa May eroaa konservatiivipuolueen johdosta perjantaina 7. kesäkuuta. Hän jatkaa pääministerinä kunnes uusi puheenjohtaja on valittu. May on siis yhä pääministeri, kun Yhdysvaltain presidentti Donald Trump vierailee Britanniassa kesäkuun alussa.

Mayn seuraajaehdokkaisiin kuuluu muun muassa ennakkosuosikkina pidetty Britannian entinen ulkoministeri Boris Johnson.

"Kadun ja tulen aina katumaan syvästi sitä, etten kyennyt toteuttamaan brexitiä", May sanoi virka-asuntonsa edustalla Downing Streetillä.

Aivan lausuntonsa lopuksi ilmiselvästi liikuttunut May kertoi pääministerin viran hoitamisen olleen hänelle suuri kunnia. Hän muistutti olleensa vasta toinen, mutta ei varmasti viimeinen nainen Britannian pääministerinä.

Paine Mayn erolle kasvoi merkittävästi viime päivinä sen jälkeen kun hänen omat puoluetoverinsa nousivat kapinaan hänen tuoreinta brexit-suunnitelmaansa vastaan.

May on yrittänyt pitää hengissä ja kuorruttaa uudelleen erosopimustaan, jonka parlamentti on jo kolmesti hylännyt. Myös kompromissiyritykset oppositiossa olevan työväenpuolueen kanssa ovat kariutuneet tuloksettomina.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Konservatiivien parlamenttienemmistö varmistui Britanniassa – "Tässä vaiheessa näyttää siltä, että konservatiivihallitukselle on annettu voimakas, uusi mandaatti viedä brexit läpi", julisti Boris Johnson

Ensimmäiset arviot: Konservatiivit saamassa Britannian vaaleissa voiton – Brexit tammikuussa todennäköinen

Eurooppa tarvitsee ilmastosuurlähettilään