Ulkomaat

MTV: Unicef vaatii Suomea hakemaan Isis-vaimot ja -lapset syyrialaisilta leireiltä

Leirillä on kymmeniä suomalaisia naisia ja lapsia.
Delil Souleiman
Al-Holin leirillä on lähes 74 000 ihmistä. Leirillä on kymmeniä suomalaisia naisia ja lapsia.

Suomen on haettava niin sanotut Isis-vaimot ja heidän lapsensa pois syyrialaisilta leireiltä, sanoo YK:n lastenjärjestön Unicefin ohjelma- ja vaikuttamistyön johtaja Inka Hetemäki MTV:lle. Päätös lasten hakemisesta pitäisi tehdä hänen mukaansa pikaisesti.

Suomella on Hetemäen mukaan kansainvälisen sopimuksen määrittämä velvollisuus taata lapsille henkiinjäämisen ja kehittymisen edellytykset. Myös lasten äidit pitäisi tuoda Suomeen, vaikka myöhemmin selviäisi, että he ovat syyllistyneet rikoksiin, Hetemäki sanoo MTV:lle.

"Niin äärimmäisessä tilanteessa me ei olla, etteikö äitien ja lasten tilannetta voitaisi rauhallisesti selvittää Suomesta käsin", Hetemäki kommentoi MTV:lle.

Hänen mukaansa oikeusvaltio ei tunnista joukkotuomioita ja jokaisen naisen tapauksesta pitää tehdä yksilöllinen harkinta.

"Jos rikostutkinnan jälkeen todetaan, että äidit ovat syyllistyneet rikokseen, meillä on lastensuojelutoimenpiteitä", hän lisää.

Esimerkiksi ääriään myöten täydellä al-Holin leirillä on lähes 74 000 ihmistä. Osa heistä on Isis-taistelijoiden vaimoja ja lapsia.

"Heistä 9 000 on niin sanottujen vierastaistelijoiden lapsia. Nämä lapset ja heidän äitinsä tulevat 60 eri maasta", Hetemäki kertoi MTV:lle.

Leirillä on kymmeniä suomalaisia naisia ja lapsia.

Syyriassa on 5,5 miljoonaa lasta, jotka ovat humanitaarisen avun tarpeessa, Hetemäki kertoo. Maan sisällä on yhteensä 2,6 miljoonaa lapsipakolaista.

Hetemäki vieraili MTV:n Huomenta Suomessa tiistaina.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Puintiaikaan Irakissa palaa, mutta syynä eivät ole vain helteet

Lapsen vieminen sotatoimialueelle kriminalisoitava

Vihreä sisäministeri joutunee ratkomaan Isis-leireillä olevien naisten ja lasten kohtaloa