Ulkomaat

Lehti: Islantilaiset ovat kyllästyneet epäkunnioittavasti käyttäytyviin Instagram-turisteihin – "En ole ikinä nähnyt niin paljon tyhmää käytöstä"

Merkityiltä poluilta poistumista, kasvuston yli ajamista, hevosten säikyttelyä droneilla... täydellisen Instagram-kuvan etsinnässä käytössä ovat myös kyseenalaiset keinot.
Pixabay
Selfieiden ottajat ovat Islannissa tavallinen näky.

Maailman maista Islanti on suosituimpia Instagram-kuvien kohteita.

Turistit ovat valmiita menemään pitkälle saadakseen täydellisen kuvan.

Joillekin itse kuva ja tykkäykset ovat kuitenkin maan luonnon kunnioittamista tärkeämpiä seikkoja.

Sosiaaliseen mediaan on perustettu jopa sivustoja, jonne islantilaiset dokumentoivat Instagram-palvelua käyttävien huonoa käytöstä.

Monet Instagramista suositut käyttäjät esimerkiksi ajavat humalassa, tallovat sammalta, ylittävät merkityt alueet suosituissa kohteissa ja lennättävät droneja hevosten yllä.

Islantilainen sammal auttaa ehkäisemään eroosiota ja sitomaan kosteutta. Samalla sammal on erityisen haurasta ja kuolee, jos sitä tallataan.

Aiemmin tässä kuussa venäläinen valokuvaaja Alexander Tikhomirov latasi palveluun kuvan, jossa hänen vuokra-autonsa on jumissa vulkaanisessa hiekassa.

Tieltä poistuminen on maassa kielletty, koska islantilaiset pelkäävät sen vahingoittavan alueen herkkää luontoa.

"Monilla ei ole käsitystä siitä, mitä maassa saa tehdä ja mitä ei", sanoo islantilainen valokuvaaja Michalina Okreglicka bbc:lle. "Kaikki tavoittelevat vain täydellistä Instagram-kuvaa. En ole ikinä nähnyt niin paljon tyhmää ja vastuutonta käytöstä muissa maissa."

Islannin turismivirasto Visit Iceland on aloittanut kampanjoita kannustaakseen turisteja vastuullisempaan käytökseen.

Lentokentillä turisteja pyydetään allekirjoittamaan sitoumuksia, joissa he lupaavat jättää ympäristön sellaiseksi jollainen se oli ennen heidän tuloaankin.

Off-road -ajamista eli tien ulkopuolella kruisailua pidetään erityisen haitallisena ympäristölle. Kesät ovat lyhyitä, mikä tarkoittaa, ettei kasvusto ehdi palautua yliajon vaikutuksista.

"Olen nähnyt paljon käyttäytymistä joka on sekä epäkunnioittavaa että vaarallista – kuten aidan yli kiipeäminen, jotta pääsisi kielekkeelle ottamaan selfien", sanoo Pall Jokull Petursson. Hän näyttää työkseen ulkomaisille valokuvaajille Islannin uniikkia luontoa. Toisaalta hän näkee paljon myös hyviä Instagramin käyttäjiä: ihmisiä, jotka esittelevät maan upeaa luontoa ja tapoja nauttia siitä vastuullisesti.

Osa luonnonkauniista paikoista on muuttunut nopeasti todella suosituiksi. Sellainen on esimerkiksi Fjadragljufurin kanjoni, jonne turistit ovat vaeltaneet massoittain sen jälkeen, kun paikka näkyi Justin Bieberin musiikkivideolla.

Asiasta kertoo BBC.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Islanti istuttaa vieraslajeja viikinkien hävittämien metsien tilalle

MT:n väellä kaksi näyttelyä Helsingissä: Stiina Hovin hevoset huokuvat voimaa, valokuvaaja Sanne Kataisen Peace Dance houkuttelee iloon

7-luokkalaiset vierailivat navetassa – selfiet ja lehmäkuvat kiinnostivat