Ulkomaat

Etelä-Korea armeija: Pohjois-Korean laukaisemat ammukset olivat ballistisia ohjuksia – Etelä-Korean ja Yhdysvaltojen tuleva sotaharjoitus hiertää Pohjois-Koreaa

Viimeksi vajaa viikko sitten torstaina maa laukaisi kaksi lyhyen kantaman ohjusta mereen.
Viime viikon asetestit olivat ensimmäiset sen jälkeen, kun Pohjois-Korean Kim ja Yhdysvaltojen presidentti Donald Trump tapasivat kesäkuussa Koreoiden rajalla. LEHTIKUVA / AFP

Pohjois-Korean keskiviikkona laukaisemat ammukset olivat ballistisia ohjuksia, kertoo Etelä-Korean armeija. Armeijan mukaan Pohjois-Korea laukaisi kaksi ohjusta, jotka lensivät noin 250 kilometriä ennen kuin putosivat Japaninmereen.

Ohjukset laukaistiin Hodon niemimaalta, Pohjois-Korean itärannikolta. Pohjois-Korea ei ole toistaiseksi vahvistanut tehneensä asetestejä.

"Painotamme, että ohjuslaukaisut eivät auta liennyttämään jännitteitä Korean niemimaalla, ja kehotamme Pohjois-Koreaa pidättäytymään vastaavista toimista", Etelä-Korean armeijan esikunta totesi tiedotteessaan.

YK:n turvallisuusneuvosto on päätöslauselmallaan kieltänyt Pohjois-Koreaa laukaisemasta ballistisia ohjuksia, mutta se ei näytä enää hidastavan maata.

Viimeksi vajaa viikko sitten torstaina maa laukaisi kaksi lyhyen kantaman ohjusta mereen.

Pohjois-Korean aktivoituminen asetesteissä saattaa olla reaktio Yhdysvaltain ja Etelä-Korean tulevaan sotaharjoitukseen. Pohjois-Korea on suhtautunut elokuiseen harjoitukseen kriittisesti.

Maan johtaja Kim Jong-Un on muun muassa kuvaillut viimeviikkoista ohjuskoetta "vakavaksi varoitukseksi Etelä-Korean sodanlietsojille."

Viime viikon ohjuskokeen jälkeen Pohjois-Korean uutistoimisto KCNA kertoi, että kyseessä oli "uudentyyppisen taktisen täsmäaseen" laukaisu. Myös Etelä-Korean ja Yhdysvaltojen analyysi osoitti, että ainakin toinen ohjuksista oli "uutta tyyppiä", jollaista eteläkorealaiset viranomaiset eivät olleet aiemmin nähneet.

Viime viikon asetestit olivat ensimmäiset sen jälkeen, kun Pohjois-Korean Kim ja Yhdysvaltojen presidentti Donald Trump tapasivat kesäkuussa Koreoiden rajalla ja sopivat ydinasedialogin jatkamisesta.

Ydinaseriisuntakeskustelujen uusin kierros ei ole vielä käynnistynyt, ja Pohjois-Korea onkin ennättänyt varoittamaan, että Yhdysvaltojen ja Etelä-Korean sotaharjoitukset vaarantavat neuvottelut.

Yhdysvaltojen ulkoministeri Mike Pompeo on rientänyt kommentoimaan, että keskustelujen jatkuminen vain kestää hieman odotettua pidempään.

Yhdysvallat on kuitenkin kehottanut Pohjois-Koreaa välttämään provokaatioita ja vakuutellut haluavansa jatkaa neuvotteluita.

"Haluamme diplomaattista yhteydenpitoa Pohjois-Korean kanssa, ja kehotamme pohjoiskorealaisia ratkaisemaan kaikki asiat, joista presidentti ja puhemies Kim ovat puhuneet, diplomatian kautta", Yhdysvaltain ulkoministeriön edustaja Morgan Ortagus sanoi viime viikon testien jälkeen.

Trump puolestaan on koettanut ylläpitää suhteitaan Kimiin vähättelemällä tämän uhkailuja.

"Hän (Kim) ei lähettänyt varoitusta Yhdysvalloille", Trump totesi ja jatkoi, että Etelä- ja Pohjois-Korealla on omat erimielisyytensä.

The Korea Times -lehdessä tiistaina julkaistu artikkeli ei katsonut hyvällä Trumpin “tietoista välinpitämättömyyttä”. Pääkirjoituksessa todettiin, että vaikuttaa siltä, että Trump ei välitä ohjuskokeista niin kauan kuin kyse on lyhyen kantaman ohjuksista, jotka eivät uhkaa Yhdysvaltoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Tiesitkö, että Antti Rinne erosi nopeammin kuin Trumpin lyhyimmän kauden tehnyt ministeri

Edustajainhuoneen demokraattipuhemies Pelosi: Presidentti Trump saa virkarikossyytteen

Macronin opetuksia