Ulkomaat

Siperiassa riehuvien jättimetsäpalojen taltuttamiseen avuntarjous – Trump tarjosi Putinille apua sammutustöihin

Venäjän maastopalojen syynä pidetään kuumaa ja kuivaa kesää yhdistettynä ukkoseen ja kovaan tuuleen.
Trump tarjoaa Yhdysvaltojen apua Venäjälle. Lehtikuva / Heikki Saukkomaa

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump on tarjonnut Venäjälle apua Siperiassa riehuvien metsäpalojen sammuttamiseen, kertoo Kreml tiedotteessaan. Trump ja Venäjän presidentti Vladimir Putin keskustelivat asiasta puhelimitse keskiviikkoiltana.

Kremlin mukaan Putin kiitti Trumpia tarjouksesta ja sanoi maan tarttuvan siihen tarvittaessa.

Tiedotteessa myös vakuuteltiin, että Putin ylisti Trumpin elettä ja uskoo sen takaavan, että maiden suhteet voivat tulevaisuudessa palautua täysipainoisiksi.

Valtavat maastopalot riehuvat useilla alueilla pitkin Siperiaa ja Venäjän Kaukoitää. Valtiollisen uutistoimiston Tassin mukaan paloalue on yhteensä yli 2,7 miljoonaa hehtaaria ja savu on levinnyt satoihin asutuskeskuksiin.

Putin määräsi eilen puolustusministeriön lähettämään armeijan palvelusmiehet sammuttamaan paloja.

Useille alueille on julistettu hätätila. Vaikein tilanne on Tassin mukaan Siperiassa.

Maastopalojen savun kerrotaan peittäneen noin 500 asutuskeskusta yli 20 eri alueella ympäri maata. Savu on vaikuttanut sekä pieniin kyliin että suurempiin kaupunkeihin.

Uutistoimisto RIA Novosti kertoi savun levinneen osin myös Mongoliaan. AFP:n mukaan savua levisi sunnuntaina myös Kazakstaniin.

Krasnojarskin paloalueelle ollaan lähettämässä Tassin mukaan 10 Venäjän ilmavoimien IL-76-sotilaslentokonetta sekä 10 helikopteria, jotka tukevat maanpäällisiä sammuttajia pudottamalla vettä paloalueelle.

Viranomaiset ovat toistaiseksi vakuuttaneet, ettei maastopaloista ole suoraa vaaraa asutetuille alueille. Palojen kerrotaan riehuvan pääosin asumattomassa erämaassa, eikä kaikkia paloja edes yritetä sammuttaa.

Tassin mukaan tuhansia kilometrejä levinneet savupilvet ovat kuitenkin huolestuttaneet paikallisia. Erityisesti hengityselinten sairauksista kärsiviä on kehotettu välttämään turhaa liikkumista ulkona ja olemaan tuulettamatta asuntoja avaamalla ikkunoita.

Maastopalojen syynä pidetään kuumaa ja kuivaa kesää yhdistettynä ukkoseen ja kovaan tuuleen. Palojen synnyttämien päästöjen pelätään osaltaan kiihdyttävän ilmastonmuutosta ja arktisten alueiden sulamista.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Koneyrittäjä tuomittiin Ruotsin Västmanlandin suurmetsäpalosta – Stora Enso vapautettiin syytteistä

Wadan päätös herättää itänaapurissa isoa vihaa, sekä Putin että Medvedev luonnehtivat Venäjään kohdistuvia rangaistustoimia poliittisiksi

Venäjä ulos olympialaisista neljäksi vuodeksi