Texasin El Pason ampujaa vastaan nostettiin murhasyytteet – arvostelu Trumpia kohtaan kiihtyy - Ulkomaat - Maaseudun Tulevaisuus
Ulkomaat

Texasin El Pason ampujaa vastaan nostettiin murhasyytteet – arvostelu Trumpia kohtaan kiihtyy

Joukkoampumisessa kuoli 20 ihmistä. Ampujaa voi odottaa kuolemanrangaistus.
El Pason joukkoampuminen järkytti texasilaisia. Lehtikuva/AFP

20 ihmisen kuoliaaksi ampumisesta Texasin El Pasossa lauantaina epäiltyä miestä vastaan on nostettu murhasyytteet, kertoo poliisi. Murhasyytteistä saattaa Texasin osavaltiossa seurata kuolemantuomio. Tapausta on tutkittu viharikoksena.

El Pason tapahtumien ohella Yhdysvalloissa tapahtui viikonloppuna kaksi muutakin joukkoampumista Ohion Daytonissa ja Chicagossa. Yhteensä ampumisissa kuoli yli 30 ihmistä.

Maahanmuuttajavastaisena pidetty El Pason ampuminen laukaisi arvosteluryöpyn kohti presidentti Donald Trumpia, jonka retoriikan on katsottu lietsoneen väkivaltaa.

Yksi nimekkäimmistä presidentin arvostelijoista on Trumpin vuonna 2017 liittovaltion poliisi FBI:n johdosta erottama James Comey, joka vaatii New York Timesissa Trumpilta kovempia toimia rasismia vastaan.

Comeyn mukaan Yhdysvaltain kansakunnan keskiössä on "radioaktiivinen, rasistinen keitos", jota Trump käyttää hyväkseen havitellessaan jatkokautta vuoden 2020 presidentinvaaleissa.

"Suuren osan historiastamme tuo keitos oli kuolettava ja hallitsematon, mikä johti afroamerikkalaisten orjuutukseen, terroriin ja sortoon", Comey kirjoittaa.

Comeyn mukaan viimeisen 50 vuoden aikana Yhdysvallat on kuitenkin onnistunut rakentamaan suojavalleja rasismia vastaan lainsäädännössä ja kulttuurissa. Nyt Trump kuitenkin käytöksellään purkaa noita suojakeinoja.

"Sen vaikutukset ovat nähtävissä. FBI:n työpöydällä on röykkiöittäin viharikoksia ja valkoisen ylivallan kannattajiin liittyviä tutkimuksia. Stadion täynnä amerikkalaisia, jotka tiesivät olevansa televisiossa, huusivat kuorossa: 'Lähettäkää hänet takaisin'."

Comey viittaa Trumpin heinäkuussa pitämään puheeseen, jonka aikana katsojat alkoivat huutaa iskulausetta ilman, että Trump yritti keskeyttää heitä. Iskulause viittaa kongressin demokraattiedustaja Ilhan Omariin, joka on syntynyt Somaliassa. Omar on Yhdysvaltain kansalainen.

Trumpin retoriikkaa on syytetty maahanmuuttajavastaisen väkivallan lietsomisesta.

Trump kommentoi tapahtumia sunnuntaina sanomalla, että "vihalla ei ole sijaa maassamme." Presidentti syytti väkivallasta tekijöiden mielenterveysongelmia.

"Meidän on saatava tämä loppumaan. Tätä on ollut meneilään jo vuosien ajan maassamme", Trump sanoi.

El Pason väkivallan on tuominnut myös Meksiko, jonka kansalaisia kuolonuhrien ja haavoittuneiden joukossa oli useita. NBC Newsin mukaan Meksikon hallitus uhkaa ryhtyvänsä oikeustoimiin Yhdysvaltoja vastaan, jotta meksikolaisten turvallisuus Yhdysvalloissa saataisiin taattua.

Videolausunnossaan Meksikon ulkoministeri Marcelo Ebrard kutsui ampumista "barbarismiksi".

Lue lisää

Yhdysvallat on ajautumassa sekasortoon

Espanjan Kataloniassa havaittiin selkeä nousu koronatartunnoissa – 200 000 ihmisen alue eristykseen

Trump haukkui jälleen mielenosoittajia itsenäisyyspäivän juhlallisuuksissa

Trump tuimistui New Yorkin keskustaan maalattavasta Black Lives Matter -tekstistä – kutsui sanoja "vihan symboliksi"