Ulkomaat

Kaksi uutta ebolalääkettä antavat toivoa epidemian taltuttamisessa

Viranomaiset arvioivat parhaillaan useita rokotevaihtoehtoja.
Lääkkeet ovat "ensimmäiset lääkkeet, jotka ovat tieteellisessä tutkimuksessa selvästi osoittaneet ebolaviruksen kantajien kuolleisuuden vähenemistä. Kuvassa tyttö saa ebolarokotteen Kongossa. LEHTIKUVA/AFP

Lääketieteen asiantuntijat ovat ottaneet askeleen eteenpäin tehokkaan ebolahoidon kehittämisessä. Edistymisestä kertovat Yhdysvaltain terveysviranomaiset, jotka ovat rahoittaneet tutkimusta.

Viranomaisten mukaan alustavat tulokset osoittavat, että kaksi ebolaa vastaan kehitettyä lääkettä ovat kliinisissä kokeissa parantaneet elossaololukuja selvästi.

REGN-EB3- ja mAb114-lääkkeet ovat "ensimmäiset lääkkeet, jotka ovat tieteellisessä tutkimuksessa selvästi osoittaneet ebolaviruksen kantajien kuolleisuuden vähenemistä", Yhdysvaltain kansallisen allergia- ja tartuntatautiviraston johtaja Anthony Fauci totesi.

Terveysviranomaiset kuitenkin muistuttavat, että paras keino lopettaa ebolaepidemia on ennaltaehkäisy. Siinä esimerkiksi rokotukset ovat tärkeässä roolissa. Viranomaiset arvioivat parhaillaan useita rokotevaihtoehtoja.

Yli 1 800 ihmistä on kuollut uusimman ebolaepidempian aikana itäisessä Kongon demokraattisessa tasavallassa viime vuoden elokuusta alkaen.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

"On vaikea ymmärtää, miksi Suomessa lähes kolmannes jättää rokotteen ottamatta" – Ruotsissa syövältä suojaavan HPV-rokotusten kattavuus on 85 prosenttia

Tuhkarokkoa ja lääkkeille vastustuskykyisiä bakteereja tavattiin Suomessa edellisvuotta enemmän

Rokotevastaisuus lisääntyy Euroopassa – tuhansia sairastui tuhkarokkoon viime vuonna