Ulkomaat

Hongkongin lentokenttä saatiin auki mielenosoittajien rynnistyksen jälkeen – vaikutti myös Finnairin lentoaikatauluihin

Mielenosoittajat ovat sanoneet aikovansa palata kentälle tiistain aikana jatkamaan mielenilmaustaan.
Tuhannet mielenosoittajat kokoontuivat kentälle vastustamaan väkivaltaa, jota poliisit ovat käyttäneet mielenosoitusten hajottamisessa. LEHTIKUVA/AFP

Hongkongin kansainvälinen lentokenttä on saatu avattua mielenosoitusten jäljiltä, viranomaiset kertovat. Varhain tiistaina paikallista aikaa lähtöselvitys saatiin auki, ja useat lennot olivat lähtemässä tai saapumassa. Silti satoja lentoja oli yhä peruttu.

Maailman vilkkaimpiin kuuluva Hongkongin lentokenttä jouduttiin sulkemaan maanantaina, kun tuhannet mielenosoittajat kokoontuivat kentälle vastustamaan väkivaltaa, jota poliisit olivat aiemmin käyttäneet mielenosoitusten hajottamisessa.

Myös Finnairin maanantai-iltapäivän lento Helsinki-Vantaalta Hongkongiin peruttiin paluulentoineen. Sen sijaan maanantaina keskiyön kynnyksellä lähteväksi aiottu yölento siirtyy tiistaiaamuun. Finnairin verkkosivujen mukaan lennon AY099 on määrä lähteä kello 7.45.

Viranomaistietojen mukaan lentokentällä oli enimmillään maanantaina yli 5 000 mielenosoittajaa. Protestien vuoksi lentokenttä oli päivällä tukossa ja alueen parkkipaikat täpötäysiä. Kentän seinille oli tehty graffiteja, joissa luki muun muassa "silmä silmästä".

Iskulause syntyi, kun erään mielenosoittajan kerrotaan menettäneen näkönsä toisesta silmästään sunnuntain väkivaltaisiksi yltyneissä yhteenotoissa.

Varhain tiistaiaamuna lentokentällä oli enää kourallinen ihmisiä jäljellä. Mielenosoittajat ovat kuitenkin sanoneet aikovansa palata kentälle tiistain aikana jatkamaan mielenilmaustaan.

Hongkongin protestit ovat jatkuneet yli kaksi kuukautta. Ne alkoivat kiistellystä luovutuslaista, joka olisi sallinut rikoksesta syytettyjen luovuttamisen Manner-Kiinaan.

Mielenosoitusten myötä lakiehdotus hyllytettiin. Sittemmin mielenosoitukset ovat laajentuneet vaatimaan hallintojohtaja Carrie Lamin eroa ja Hongkongin itsemääräämisoikeuden laajentamista.

Lam kommentoi Hongkongin tilannetta tiistaina ja varoitti väkivallan puskevan Hongkongin "polulle, josta ei ole paluuta".

"Väkivalta, oli kyse sitten väkivallan käytöstä tai sen hyväksymisestä, työntää Hongkongin polulle, josta ei ole paluuta, se syöksee Hongkongin yhteiskunnan hyvin huolestuttavaan ja vaaralliseen tilanteeseen", Lam totesi tiedotustilaisuudessa.

Manner-Kiina on käyttänyt mielenosoituksista kovaa kieltä ja sanonut, että Hongkongin mielenosoittajien toiminnassa näkyy jo ensimmäisiä merkkejä "terrorismista". Hongkongin ja Macaon asioiden viraston tiedottajan mukaan mielenosoittajat ovat käyttäneet erittäin vaarallista väkivaltaa hyökätessään poliiseja vastaan Hongkongissa.

Poliisi on tuonut kaduille vesitykkejä osana pyrkimyksiään hajottaa mielenosoitukset. Jo aiemmin poliisi on käyttänyt kyynelkaasua ja kumiluoteja.

Valvontakameroilla varustetut vesitykkiajoneuvot on tuotu kaduille sen jälkeen, kun poliisi ja mielenosoittajat ottivat yhteen useissa eri paikoissa Hongkongissa viikonloppuna.

Viranomaisten mukaan 45 ihmistä loukkaantui yhteenotoissa, ja heistä kahden tila on vakava.

Poliisia on arvosteltu liiallisen voiman käytöstä mielenosoittajia vastaan. Tiistaina Lam puolusteli poliisia toimittajille. Hänen mukaansa poliisi "oli erittäin vaikean tilanteen edessä".

Poliisi on myös pidättänyt mielenosoittajia. Aktivistien mukaan siviiliasuiset, protestiliikkeen tunnusväriin mustaan pukeutuneet poliisit ovat liittyneet joukkoon ottaakseen mielenosoittajia kiinni.

BBC kertoi, että Hongkongin viranomaiset ovat myöntäneet valeasuisten poliisien käytön.

Maanantaina Kiinan valtionmediassa julkaistiin videoita panssaroiduista miehistönkuljetusvaunuista, joilla mediatietojen mukaan ollaan siirtämässä Manner-Kiinan puolisotilaallisia poliisivoimia Shenzhenin kaupunkiin Hongkongin rajalle.

Kiinalainen valtio-omisteinen Global Times -sanomalehti väitti, että puolisotilaalliset poliisivoimat kokoontuvat "suuren mittakaavan harjoituksia varten".

Manner-Kiinan hallinnon on jo pitkään pelätty lähettävän omat joukkonsa tukahduttamaan yli kaksi kuukautta jatkuneen protestiliikkeen. Kiinan asevoimat kommentoi heinäkuun lopulla, että armeija voi tulla Hongkongiin, jos aluehallinto sitä heiltä pyytää.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Sika läpäisi Kiinan muurin

Kiinalta ankaraa kritiikkiä erityisesti Yhdysvalloille: kehittyneet maat eivät tee tarpeeksi vähentääkseen ilmaston lämpenemistä

Näin tukilakot vaikeuttavat liikkumista maanantaina – Esimerkiksi Finnair peruu vielä yli 250 lentoa