Ulkomaat

Miljardi tonnia hiiltä vastaa 200 miljoonan auton hiilidioksidipäästöjä – Afrikasta löytyi alue, joka saastuttaa niin paljon

Edinburghin yliopiston satelliittitutkimus paljastaa, että laajalta alueelta Afrikkaa vapautuu ilmakehään miljardi tonnia hiiltä.
Jukka Koivula
Kuivuus ja maankäytön muutokset aiheuttavat suuria määriä hiilipäästöjä Afrikassa.

Kaksi satelliittia ovat johdonmukaisesti osoittaneet, että pohjoisen trooppisen Afrikan päästöt ovat 1–1,5 miljardia tonnia hiiltä vuodessa.

Taustalla on maaperään varastoituneen hiilen vapautuminen kuivuuden ja maankäytön muutosten takia erityisesti Länsi-Etiopiassa ja läntisessä trooppisessa Afrikassa. Tutkijat kuitenkin toteavat, että lisätutkimuksia tarvitaan, jotta päästöille voidaan antaa lopullinen selitys.

Edinburghin yliopiston tutkijoiden mukaan hiililähde olisi saattanut jäädä huomaamatta pelkästään maata koskevilla tutkimuksille.

Tutkijat analysoivat kahden NASA:n satelliitin keräämää tietoa kasvihuonekaasuista. Lukemia verrattiin kolmeen ilmakehän malliin sekä joukkoon muita mittauksia liittyen pohjaveteen ja fotosynteesin tasoon.

Tutkimus on seurausta vuosikymmenen työstä, johon osallistui satoja omistautuneita insinöörejä ja tutkijoita. Avaruusjärjestöt investoivat tutkimuksiin miljardeja dollereita.

Kyseiset tutkimukset auttavat ymmärtämään kasvihuonekaasujen lähteitä paremmin. Ne myös parantavat pyrkimyksiä noudattaa Pariisin sopimuksen ehtoja, joiden tavoitteena on rajoittaa keskimääräisen maailman lämpötilan nousua alle 2 astetta.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Osa nuorista suomalaisista aikuisista valmiita rajuihin toimiin ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi – jopa ammatin vaihto mahdollista

"Kaikki se työ kotitilalla tuntuu olevan turhaa" – UniCafen päätös luopua naudanlihasta mitätöi ympäristön eteen tehtyä työtä, sanoo opiskelijaedustajiston jäsen

Tutkimus: Kova kuivuus koettelee tulevaisuudessa jopa 60 prosenttia maailman vehnäntuotantoalueista