Raivokkaat metsäpalot kärventävät Amazonin sademetsiä – Brasilian presidentti on pistänyt palot tavanomaisen metsien raivaamisen piikkiin - Ulkomaat - Maaseudun Tulevaisuus
Ulkomaat

Raivokkaat metsäpalot kärventävät Amazonin sademetsiä – Brasilian presidentti on pistänyt palot tavanomaisen metsien raivaamisen piikkiin

Viime päivinä sankka savu on pimentänyt useita kaupunkeja ja kaupallisia lentoja on ohjattu kiertoteille.
Evaristo Sa
BBC:n mukaan luonnonsuojelijat syyttävät kuvassa vasemmalla olevaa Brasilian presidenttiä Jair Bolsonaroa rohkaisemisesta metsien polttoon.

Raivokkaat hallitsemattomat metsäpalot kärventävät arvokasta ja ainutlaatuista luontoa Brasiliassa Amazonin sademetsissä.

Brasilian avaruustutkimuskeskuksen (INPE) tietojen mukaan lähes 73  000 paloa on havaittu tammikuun ja elokuun välisenä aikana. Se on korkein määrä sitten vuoden 2013.

Brasiliassa metsien polttaminen on normaalia tähän aikaan vuodesta, kun metsiä raivataan viljelys- ja laidunmaiksi. Palot ovat kuitenkin päässeet äitymään niin pahoiksi, että Amazonasin osavaltio julisti elokuussa kansallisen hätätilan.

INPE:n tilastojen mukaan metsäkadot lisääntyivät kesäkuussa Amazonin alueella 88 prosenttia verrattuna vuodentakaiseen, kertoo BBC.

BBC:n mukaan luonnonsuojelijat syyttävät Brasilian presidenttiä Jair Bolsonaroa metsurien, maanviljelijöiden ja kaivostyöntekijöiden rohkaisemisesta metsien polttoon. Bolsonaron on pistänyt palot tavanomaiseen metsän raivaamisen piikkiin.

"Minua kutsuttiin ennen Kapteeni Moottorisahaksi. Nyt olen keisari Nero ja sytytän Amazonin tuleen."

Yhdysvaltain ilmailu- ja avaruushallintovirasto Nasan mukaan palot ovat harvinaisia Amazonin alueella nyt, kun sää on muuten melkoisen märkä, kertoo CBS. Nasan mukaan palojen kokonaisaktiivisuus on kuitenkin pysynyt hieman keskimääräistä alhaisempana.

Viime päivinä sankka savu on pimentänyt useita kaupunkeja ja kaupallisia lentoja on ohjattu kiertoteille.

Laajat metsäpalot näkyvät avaruuteen saakka. Satelliittikuvat paljastavat, kuinka Brasilian pohjoisin osavaltio Roraima on kokonaan tumman savun peitossa.

BBC:n mukaan Sao Paulon kaupungin sähköt katkesivat maanantaina metsäpalojen savun vuoksi. Voimakkaat tuulet ovat kuljettaneet savua jopa 2  700 kilometrin päähän Amazonasin ja Rondonian osavaltioiden paloista.

Amazon on maailman suurimpana sademetsänä tärkeä hiilinielu, joka hidastaa ilmaston lämpenemistä. Lisäksi sademetsässä esiintyy arviolta kolme miljoonaa erilaista eläin- ja kasvilajia. Metsät ovat myös noin miljoonan alkuperäisasukkaan koti.

Lue lisää

Itäväylä: Hakkuuaukealla kahden hehtaarin palo Porvoossa

Atlantin sademetsää ennallistetaan Itä-Brasiliassa enemmän kuin hävitetään – 30 vuoden tulokset alkavat nyt näkyä, mutta kunnollinen palautuminen kestää toistasataa vuotta

Koronapandemia etenee Etelä-Amerikassa – Brasiliassa yli 3 000 kuollutta, Ecuador tuplasi tartuntamääränsä

Etlan Kangasharju: Koronatilanteen vilkastuttama verkkokauppa valmistaa suomalaiskauppaa Amazonin tuloon