Gran Canarian maastopalo saatu vakautettua –"Jos kaikki sujuu hyvin, palo saadaan haltuun parissa päivässä" - Ulkomaat - Maaseudun Tulevaisuus
Ulkomaat

Gran Canarian maastopalo saatu vakautettua –"Jos kaikki sujuu hyvin, palo saadaan haltuun parissa päivässä"

Korkeimmillaan liekit nousivat 50-metrisiksi, eikä niitä päästy sammuttamaan edes ilmasta käsin.
Palo on toistaiseksi ehtinyt tuhota 12 000 hehtaaria maata. LEHTIKUVA/AFP

Gran Canarian saarella tuhannet maastopaloa pakoon joutuneet ihmiset ovat päässeet palaamaan koteihinsa, kertovat paikallisviranomaiset.

Kaikkiaan jopa 10 000 ihmistä evakuoitiin saaren keskiosissa riehuneen palon alta. Evakuoiduista ainakin 7 500 on päässyt palaamaan koteihinsa, kertoi Kanariansaarten paikallishallinnon edustaja Julio Perez.

Useita päiviä hallitsemattomana levinnyt palo on toistaiseksi ehtinyt tuhota 12 000 hehtaaria maata. Eilen viilentynyt sää ja heikentyneet tuulet ovat kuitenkin helpottaneet saamaan palon haltuun.

"Palo on saatu vakautettua. Sääolosuhteet ovat olleet hyvät, lämpötila matala ja ilmankosteus korkea. Jos kaikki sujuu hyvin, palo saadaan haltuun parissa päivässä", pelastustoimen päällikkö Federico Grillo totesi toimittajille.

Grillon mukaan pelastusviranomaisten pitää kuitenkin pysyä erityisen valppaina, sillä helteet ovat taas viikonloppua kohti kiristymässä ja samalla ilmakosteus uhkaa tippua, mikä luo edulliset olosuhteet palon leviämiselle.

Palo sai alkunsa lauantaina vuoristoisella Cruz de Tejedan alueella saaren keskiosissa. Syttymissyytä ei vielä tiedetä. Hurjaksi yltynyt palo uhkasi myös ainutlaatuista kansallispuistoa, mutta sen tuhot jäivät lopulta pelättyä pienemmiksi.

Kenenkään ei tiedetä kuolleen palossa.

Sammutustöihin on osallistunut jopa tuhat henkilöä ja useita sammutuslentokoneita ja -helikoptereita. Korkeimmillaan liekit nousivat 50-metrisiksi, eikä niitä päästy sammuttamaan edes ilmasta käsin.

Maastopalo syttyi vain muutamia päiviä edellisen tuhoisan palon jälkeen. Nyt kuriin saatu palo on koko Espanjan pahin maastopalo tänä vuonna.

Lue lisää

Espanjan Kataloniassa havaittiin selkeä nousu koronatartunnoissa – 200 000 ihmisen alue eristykseen

EU:n ”koronapaketti” torjuttava

Espanja avaa viikonloppuna rajansa EU-alueen matkailijoille, mutta naapurimaa Portugalista tulevien pitää vielä odottaa

Espanja aikoo pidentää poikkeustilaa jälleen kerran – kyseessä jo kuudes pidennys koronakriisin aikana