Ulkomaat

Kaksi miljoonaa ihmistä ja 600 kilometriä – laulavasta vallankumouksesta tänään 30 vuotta

Baltian ihmisketjulla haluttiin kiinnittää huomiota Molotov–Ribbentrop-sopimukseen.
Liettualaiset juhlivat vuonna 2014 ihmisketjun 25-vuotispäivää kilometrin pituisella Liettuan lipulla. Lehtikuva/AFP

Tänään on kulunut tasan 30 vuotta siitä, kun kaksi miljoonaa ihmistä muodosti 600 kilometrin pituisen ihmisketjun Virosta Latviaan ja Vilnaan. Protesti oli tähdätty neuvostovaltaa vastaan ja oli osa liikettä, jota kutsuttiin Baltian maiden laulavaksi vallankumoukseksi.

Baltian ihmisketjulla haluttiin kiinnittää huomiota Saksan ja Neuvostoliiton vuonna 1939 allekirjoittamaan Molotov–Ribbentrop-sopimukseen. Sopimuksella Neuvostoliitto ja natsi-Saksa jakoivat suuren osan Eurooppaa etupiireihin. Sopimuksen solmimisesta tulee tänään kuluneeksi 80 vuotta.

Salaisen lisäpöytäkirjan mukaan Neuvostoliiton etupiiriin kuuluivat Baltian maiden lisäksi Suomi sekä osa Puolasta ja Romaniasta. Saksan etupiiriin kuuluivat puolestaan loput Puolasta, Tanska, Norja, Hollanti, Belgia ja Luxemburg.

Kesällä 1940 Neuvostoliitto miehitti Baltian maat.

Neuvostoliitto kiisti lisäpöytäkirjan olemassaolon vuoteen 1989. Kuvat alkuperäisestä sopimuksesta ja siihen liittyneestä lisäpöytäkirjasta julkaistiin Helsingin Sanomien mukaan Venäjällä ensimmäisen kerran toukokuussa 2019.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Koneviesti: Suomalaisilla karjatiloilla niittosilppuri yleistyi vasta 1970-luvulla, vaikka AIV-rehua on tehty meillä 90 vuoden ajan

Suku selätti noituussyytteet ja nälkävuodet – Janne Mikkelä on jo 17. isäntä Uutelan tilalla

Unto Hämäläinen vetosi Stalinin vainojen 20 000 suomalaisuhrin kohtalon selvittämiseksi: tutkijoilta myönteinen vastaanotto