Uutissivusto: Trump pohti, voisiko hurrikaanin pysäyttää ydinpommilla - Ulkomaat - Maaseudun Tulevaisuus
Ulkomaat

Uutissivusto: Trump pohti, voisiko hurrikaanin pysäyttää ydinpommilla

Trumpin idea ei ole uusi.
Presidentti kysyi eräässä hurrikaaneja koskevassa tilannekatsauksessa asiantuntijoilta, voiko Afrikan rannikolla muodostuvaa hurrikaania häiritä pudottamalla myrskyn silmään ydinpommin. LEHTIKUVA/AFP

Yhdysvaltojen presidentti Donald Trump on ehdottanut useaan kertaan maansa turvallisuusviranomaisille, että ne selvittäisivät ydinpommien käyttöä hurrikaanien torjunnassa. Asiasta kertoo yhdysvaltalainen Axios-uutissivusto nimettömiin lähteisiinsä vedoten.

Presidentti kysyi eräässä hurrikaaneja koskevassa tilannekatsauksessa asiantuntijoilta, voiko Afrikan rannikolla muodostuvaa hurrikaania häiritä pudottamalla myrskyn silmään ydinpommin.

"Sir, paneudumme siihen, tilannekatsauksen pitäjä oli vastannut uutissivuston lähteen mukaan."

Trump oli sen jälkeen kysynyt epäilevästi, kuinka monta hurrikaania Yhdysvallat voisi hoitaa ja toisti ehdotuksensa, että maan hallinto tulee väliin ennen kuin hurrikaanit rantautuvat.

Paikan päällä ollut lähde kertoi, että sen jälkeen kokoushuoneeseen laskeutui hiljaisuus, jossa "olisi voinut kuulla hyttysen pieraisevan".

"Tapaamisen jälkeen mietimme, että mitä v---ua? Mitä teemme tämän kanssa?" lähde sanoi.

Axios-sivusto ei kertonut, milloin tilannekatsaus pidettiin.

Kyseessä ei ilmeisesti ole ensimmäinen kerta, kun Trump on ehdottanut vastaavaa ratkaisua. Vuonna 2017 Trump kysyi hallintonsa kokeneelta virkamieheltä, pitäisikö hurrikaaneja pommittaa, jotta niiden rantautuminen estettäisiin. Tuolloin presidentti ei Axiosin mukaan maininnut ydinpommia.

Valkoinen talo ei suostunut kommentoimaan sivustolle "yksityisiä keskusteluja, joita presidentti on ehkä käynyt tai jättänyt käymättä kansallisen turvallisuuden tiiminsä kanssa".

Toinen presidentin hallinnon virkamies kuitenkin puolusti presidentin avausta.

"Hänen tavoitteensa – estää katastrofaalisen hurrikaanin iskeytyminen maihin – ei ole huono", virkamies sanoi.

Trumpin idea ei ole uusi. Hurrikaanien pommittamista ehdotti alun perin presidentti Dwight Eisenhowerin hallinnossa työskennellyt tiedemies 1950-luvulla. Idea nousee silloin tällöin pinnalle, vaikka tieteilijöillä on yhteinen käsitys siitä, ettei pommittaminen toimi.

Lue lisää

Yhdysvallat on ajautumassa sekasortoon

Yhdysvalloissa koronatartuntojen määrä nousee edelleen rajusti – vuorokaudessa todettu yli 65 000 uutta tartuntaa

Yhdysvallat vahvisti vetäytymisensä WHO:sta

Yhdysvalloissa koronatartuntojen kovasta lisääntymisestä syytetään liian nopeaa rajoitusten purkua – Texasissa sairaaloiden pelätään ylikuormittuvan