Ulkomaat

Uutissivusto: Trumpin pohdinta aiheutti syvän hiljaisuuden – "olisi voinut kuulla hyttysen pieraisevan"

Yhdysvaltojen presidentti Donald Trump pohti, voisiko hurrikaanin pysäyttää ydinpommilla.
Presidentti kysyi eräässä hurrikaaneja koskevassa tilannekatsauksessa asiantuntijoilta, voiko Afrikan rannikolla muodostuvaa hurrikaania häiritä pudottamalla myrskyn silmään ydinpommin. LEHTIKUVA/AFP

Yhdysvaltojen presidentti Donald Trump on ehdottanut useaan kertaan maansa turvallisuusviranomaisille, että ne selvittäisivät ydinpommien käyttöä hurrikaanien torjunnassa. Asiasta kertoi yhdysvaltalainen Axios-uutissivusto nimettömiin lähteisiinsä vedoten maanantaina.

Sivuston lähteiden mukaan presidentti kysyi eräässä hurrikaaneja koskevassa tilannekatsauksessa asiantuntijoilta, voiko Afrikan rannikolla muodostuvaa hurrikaania häiritä pudottamalla myrskyn silmään ydinpommin.

"Sir, paneudumme siihen", tilannekatsauksen pitäjä oli vastannut uutissivuston lähteen mukaan.

Trump oli sen jälkeen kysynyt epäilevästi, kuinka monta hurrikaania Yhdysvallat voisi hoitaa ja toisti ehdotuksensa, että maan hallinto tulee väliin ennen kuin hurrikaanit rantautuvat.

Paikan päällä ollut lähde kertoi, että sen jälkeen kokoushuoneeseen laskeutui hiljaisuus, jossa "olisi voinut kuulla hyttysen pieraisevan".

Axios-sivusto ei kertonut, milloin tilannekatsaus pidettiin.

Trump otti maanantaina päivällä kantaa asiaan Twitterissä kutsumalla Axios-sivuston juttua valeuutiseksi.

"Axiosin juttu, jonka mukaan presidentti Trump halusi räjäyttää hurrikaaneja ydinaseilla ennen niiden rantautumista, on naurettava. En koskaan sanonut näin. Vain lisää valeuutisia!"

Kyseessä ei ilmeisesti ole ensimmäinen kerta, kun Trump on ehdottanut vastaavaa ratkaisua. Toissa vuonna Trump kysyi hallintonsa kokeneelta virkamieheltä, pitäisikö hurrikaaneja pommittaa, jotta niiden rantautuminen estettäisiin. Tuolloin presidentti ei Axiosin mukaan maininnut ydinpommia.

Valkoinen talo ei suostunut kommentoimaan sivustolle "yksityisiä keskusteluja, joita presidentti on ehkä käynyt tai jättänyt käymättä kansallisen turvallisuuden tiiminsä kanssa".

Toinen presidentin hallinnon virkamies kuitenkin puolusti presidentin avausta.

"Hänen tavoitteensa – estää katastrofaalisen hurrikaanin iskeytyminen maihin – ei ole huono", virkamies sanoi.

Trumpin idea ei ole uusi. Hurrikaanien pommittamista ehdotti alun perin presidentti Dwight Eisenhowerin hallinnossa työskennellyt tiedemies 1950-luvulla. Idea nousee silloin tällöin pinnalle, vaikka tieteilijöillä on yhteinen käsitys siitä, ettei pommittaminen toimi.

Lue lisää

Presidentti Niinistö ei usko, että Trump saa haluamaansa Avoin taivas -sopimuksesta vetäytymällä – asevalvonta pysyy ykkösaiheena Suomen linjalle kansainvälisessä politiikassa

Trump uhkaa lakkauttaa WHO:n rahoituksen pysyvästi, paljasti käyttävänsä malarialääkettä koronatartunnan ennalta ehkäisyyn – asiantuntijat varoittavat lääkkeestä

Yhdysvallat syyttää Kiinaa koronarokotteen hakkerointiyrityksistä

Yhdysvaltojen koronavirustoimia johtava ryhmä aiotaan lakkauttaa – varoituksista huolimatta maassa keskitytään avautumiseen