Ulkomaat

Putin pääsi kutsuvieraslistalle – Venäjän kutsuminen takaisin G7-ryhmään puhuttaa

Ensi vuoden G7-isäntä Donald Trump aikoo kutsua Putinin takaisin kokouspöytiin.
Presidentti Donald Trump kaavailee Venäjän kutsumista ensi vuoden G7-kokoukseen. Trump on aiemmin pohtinut, että Venäjä tulisi ottaa takaisin ryhmittymään. LEHTIKUVA / AFP

Venäjän kutsuminen takaisin rikkaiden maiden ryhmään G7-ryhmään on kirvoittanut vilkasta keskustelua Biarritzissa Ranskassa G7-kokouksen viimeisenä päivänä.

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump ilmoitti maanantaina, että aikoo varmasti kutsua Venäjän presidentti Vladimir Putinin ensi vuoden G7-kokoukseen Yhdysvaltoihin. Trump kertoi aikeistaan lehdistötilaisuudessa Ranskan Biarritzissa järjestettävässä G7-maiden kokouksessa.

Trump on väläytellyt Venäjän kutsumista takaisin kokouspöytiin pitkin viikonloppua. Kokouksen isäntä Emmanuel Macron on sanonut, että Venäjän mukaan ottaminen olisi sopivaa, jos "avainehdot toteutuvat".

Venäjä on ollut viisi vuotta syrjässä aiemmasta G8-kokoonpanosta sen jälkeen, kun se liitti Ukrainalle kuuluvan Krimin niemimaan itseensä vuonna 2014.

Britannia puolestaan vastustaa Venäjän kutsumista takaisin, koska maiden välejä hiertää edelleen viime vuonna tapahtunut Sergei ja Julia Skripalin kemiallinen myrkytys

Kremlin tiedottaja Dmitri Peskov sanoi aiemmin maanantaina, että Venäjä ei voi palata ryhmään vain yhden maan kutsumana.

Euroopan neuvoston puheenjohtaja Donald Tuskin mukaan syyt, miksi Venäjä sysättiin pois ryhmästä, ovat edelleen päteviä.

Britannian pääministeri Boris Johnsonin brexit-kilpajuoksu alkaa olla ohi, mutta hän sanoi maanantaina olevansa "marginaalisesti optimistisempi" erosopimuksen solmimisesta.

Sopimuksettoman brexitin lähestyessä hyvien kauppasuhteiden säilyttäminen Atlantin toisella puolen on noussut Johnsonin asialistalla ylös.

Trump kertoi aiemmin, että Yhdysvallat ja Britannia ovat tekemässä "erittäin suuren kauppasopimuksen, suuremman kuin koskaan aiemmin". Trumpin mukaan sopimus on mahdollista saada aikaan melko pian.

Johnson myös antoi sunnuntaina ymmärtää, että 39 miljardin punnan eli lähes 43 miljardin euron brexit-lasku ei jäisi brittien maksettavaksi, jos sopimukseton brexit tapahtuu. Johnsonin mukaan merkittävä osa rahoista tulisi sen sijaan käyttää Britannian ensisijaisiin tarpeisiin.

Maanantaina EU ryhtyi vastahyökkäykseen ja ilmoitti, ettei se ryhdy neuvottelemaan uutta kauppasopimusta brittien kanssa, ellei brexit-velkoja makseta.

Johnson ilmoitti aiemmin maanantaina Britannian antavan 10 miljoonaa puntaa Amazonin metsäpalojen sammuttamiseksi.

Britannian työväenpuolue ehti jo tuomita Johnsonin puheet "pr-tempuksi". Kauppasihteeri Barry Gardiner kutsui summaa nolostuttavan pieneksi panostukseksi.

Iranin ulkoministeri Mohammad Javad Zarif teki sunnuntaina yllätysvierailun Ranskan Biarritzissa järjestettyyn kokoukseen. Zarif saapui ensi sijassa keskustelemaan Ranskan presidentin Emmanuel Macronin kanssa. Macron yrittää toimia välittäjänä ja saada Iranin ja Yhdysvallat sopimaan keskenään.

Presidentti Donald Trump kertoi antaneensa hyväksyntänsä sille, että Iranin ulkoministeri osallistuu G7-kokoukseen. Trump kuitenkin sanoi, ettei hän ollut vielä valmis tapaamaan Zarifia itse.

Maanantaina presidentti kuitenkin sanoi, että uskoo tapaavansa Iranin presidentti Hasan Ruhanin viikkojen kuluessa. Ruhani kommentoi Iranin valtiontelevisiossa Zarifin vierailua. Hän mielestään Iranin täytyy käyttää kansallisen etunsa nimissä kaikki tarjolla olevat työkalut hyväkseen.

"Uskon, että hän haluaa tavata. Uskon, että Iran haluaa saada tämän asian selvitettyä", Trump sanoi.

Macron kertoi, että Yhdysvallat ja Ranska ovat sittenkin onnistuneet löytämään yhteisen sävelen muun muassa Iranin suhteen.

"Olemme onnistuneet löytämään lähentäviä asioita, odottamattomia, hyvin positiivisia sellaisia, jotka antavat meidän jatkaa eteenpäin hyvin hyödyllisellä tavalla", Macron sanoi lehdistötilaisuudessa Trumpin rinnalla.

Lue lisää