Ulkomaat

Corbyn sopimuksettomasta EU-erosta – "Laittaa meidät Trumpin ja isojen yhdysvaltalaisyritysten armoille"

Pääministeri Boris Johnson: Isoa osaa erorahasta ei makseta, jos Britannia lähtee ilman sopimusta.
Tavoitteena on keskustella siitä, miten maata uhkaava sopimukseton EU-ero voitaisiin välttää. LEHTIKUVA/AFP

Britannian työväenpuolueen puheenjohtaja Jeremy Corbyn tapaa tänään muiden oppositiopuolueiden edustajia Lontoossa. Tavoitteena on keskustella siitä, miten maata uhkaava sopimukseton EU-ero voitaisiin välttää.

Corbyn on väläyttänyt ajatusta pääministeri Boris Johnsonin syrjäyttämisestä ja väliaikaisen hallituksen muodostamisesta torjumaan kova brexit.

Britannian on määrä erota EU:sta lokakuun viimeisenä päivänä. Johnsonin mukaan ero toteutuu vaikka ilman sopimusta. EU on kieltäytynyt avaamasta aiemmin solmittua erosopimusta.

Corbynin mukaan sopimukseton brexit johtaisi siihen, että Britannia tulisi riippuvaiseksi sopimuksesta Yhdysvaltain ja sen presidentti Donald Trumpin kanssa.

"Se (sopimukseton EU-ero) ei palauta suvereeniutta, vaan laittaa meidät Trumpin ja isojen yhdysvaltalaisyritysten armoille", Corbyn kirjoitti Independent-lehden analyysissään.

Corbynin mukaan yhdysvaltalaisyritykset haluavat osansa muun muassa Britannian terveydenhuoltojärjestelmästä ja terästeollisuudesta.

Johnson puolestaan puuhaa jo täyttä päätä kauppasopimusta Yhdysvaltojen kanssa.

Trump sanoi G7-maiden tapaamisen yhteydessä, että Yhdysvallat ja Britannia ovat sopimassa "erittäin suuren kauppasopimuksen, suuremman kuin koskaan aiemmin". Trumpin mukaan sopimus on mahdollista saada aikaan melko pian.

"Saamme aikaan fantastisen sopimuksen, kunhan raivaamme tieltämme joitakin esteitä", Johnson puolestaan kommentoi.

Samaan aikaan neuvottelut EU:n kanssa näyttävät olevan vaikeuksissa. EU:n lähde totesi Guardianin mukaan, että EU ei suostu eron jälkeisiin kauppaneuvotteluihin Britannian kanssa, jos Britannia ei maksa sovittua EU-erorahaa.

Lähteen mukaan EU ei suostu edes aloittamaan kauppaneuvotteluita, jos Britannia ei kunnioita velkojaan.

Britannian pääministeri Boris Johnson uhkasi G7-maiden kokouksessa, että Britannia ei maksaisi suurinta osaa jo sovitusta 39 miljardin punnan erorahasta, jos Britannia joutuu jättämään EU:n ilman sopimusta.

"Jos emme saa sopimusta aikaan, on varmasti totta, että tiukasti puhuen, emme ole enää velkaa 39 miljardia puntaa", Johnson sanoi.

Johnson myös sanoi, että sopimukseton brexit olisi EU-maiden itsepäisyyden syytä.

Lue lisää