Hurrikaani Dorian aiheuttanut laajaa tuhoa Bahamasaarilla - Ulkomaat - Maaseudun Tulevaisuus
Ulkomaat

Hurrikaani Dorian aiheuttanut laajaa tuhoa Bahamasaarilla

Pääministeri purskahti itkuun tiedotustilaisuudessa.
Lehtikuva/AFP
Floridan rannikolla sai vielä olla sunnuntai-iltana ennen evakuointikäskyn astumista voimaan.

Yhdysvaltoja lähestyvä hurrikaani Dorian on aiheuttanut laajalti vahinkoja iskettyään Bahamasaarille. Dorian saavutti Bahamasaarten pohjoisosan viidennen kategorian hurrikaanina, ja sen tuulet ovat puhaltaneet yli 82 metriä sekunnissa. Hurrikaani on tuonut mukanaan myös rajuja rankkasateita.

Saarilla ilmestyvän Tribune 242 -lehden nettisivuilla on julkaistu video, jossa vesi on noussut talojen kattojen korkeudelle ilmeisesti jossakin Bahamasaarten rannikkokaupungissa.

Toisessa sosiaaliseen mediaan ladatussa videossa näkyi romuttuneita ja katolleen pyörähtäneitä autoja, katkenneita puhelinpylväitä ja puita sekä pahoin vaurioituneita taloja. Uutistoimisto AFP ei ole kyennyt vahvistamaan videon aitoutta.

Hurjia tulvia tulossa

Yhdysvaltojen kansallinen hurrikaanikeskus (NHC) kehotti aamuyöllä neljältä Suomen aikaa Bahamasaarten asukkaita pysymään sisätiloissa, kun myrskyn silmä kulkee saarten yli.

"Tämä on hengenvaarallinen tilanne. Älkää poistuko suojista, kun myrsky kulkee ohi, sillä tuulet voimistuvat rajusti myrskyn silmän reunalla", NHC tviittasi.

NHC:n mukaan tuulet puhaltavat puuskissa jopa 97 metriä sekunnissa. Lisäksi myrskytulvat saattavat nostaa vedenpintaa 5,5–7 metriä normaalin tason yläpuolelle.

Hurrikaanikeskuksen mukaan myrsky oli noin 240 kilometrin päässä Floridan West Palm Beachista.

Hurrikaanikeskus on antanut hurrikaani- ja tulvavaroituksia Floridan itärannikolle, kirjoittaa Washington Post. Uutiskanava CNN:n mukaan Floridassa suljetaan maanantaina iltapäivällä kaksi kansainvälistä lentokenttää: Orlando Melbourne International ja Fort Lauerdale-Hollywood Interantional. Tähän saakka kaikkiaan 770 maanantaille aikataulutettua lentoa on peruttu Yhdysvalloissa.

"Kuin odottaisi hakatuksi tulemista"

Bahamalla ilmestyvä Nassau Guardian -lehti kertoi, että Bahamasaarten pääministeri Hubert Minnis oli purskahtanut itkuun kesken tiedotustilaisuuden ja kutsui kulunutta päivää "ehkä elämäni surullisimmaksi ja hirveimmäksi".

"Vastassamme on hurrikaani...jonka veroista emme ole koskaan nähneet Bahamasaarten historiassa", Minnis sanoi.

AFP:n haltuunsa saamassa kuvamateriaalissa näkyy, kuinka aallot iskeytyvät rantaan pohjoisilla Abaco-saarilla ja lennättävät ilmaan valtavia pärskeitä. Paikallisen radioaseman mukaan tuulet ovat repineet irti muun muassa hotellin katon Abacos-saarten kaupallisessa keskuksessa Marsh Harbourissa.

Abaco-saarten länsipuolella Grand Bahaman saarella tuhannet ihmiset ovat lähteneet evakkoon Dorianin ennustetulta kulkureitiltä.

"Tuntuu siltä kuin seisoisimme jonossa ja odottaisimme hakatuksi tulemista", sanoi Grand Bahamalla sijaitsevan Freeportin asukas Yasmin Rigby AFP:lle.

Lue lisää

Valtava määrä ihmisiä yhä kateissa Dorian-hurrikaanin jäljiltä

Dorian saavutti Yhdysvaltain itärannikon, Charlestonin kaupungissa alueita veden vallassa

Hurrikaani Dorian pyyhkii paraikaa Yhdysvaltain rannikkoa – SPR lähettää yksikön auttamaan Bahamaa

Dorian-hurrikaani runnellut Bahamalla jopa 13 000 taloa – "Pelkona on, että ruumiit ajelehtivat takaisin merelle"