Hurrikaani Dorian pyyhkii paraikaa Yhdysvaltain rannikkoa – SPR lähettää yksikön auttamaan Bahamaa - Ulkomaat - Maaseudun Tulevaisuus
Ulkomaat

Hurrikaani Dorian pyyhkii paraikaa Yhdysvaltain rannikkoa – SPR lähettää yksikön auttamaan Bahamaa

Yhdysvaltalaisviranomainen: "Bahamalta tulleet kuvat ovat karmaisevia, mutta ne myös osoittavat, miten onnekas Florida on ollut tässä myrskyssä."
Ho
Hurrikaani Dorian pyyhkii reitillään Georgian, Floridan sekä Pohjois- ja Etelä-Carolinan rannikkoseutua.

Kakkosluokan hurrikaaniksi heltynyt Dorian-myrsky pyyhältää parhaillaan pitkin Yhdysvaltain itärannikkoa.

Hurrikaani pyyhkii reitillään Floridan, Georgian sekä Pohjois- ja Etelä-Carolinan osavaltioiden rannikkoseutua.

Yhdysvaltain kansallisen hurrikaanikeskuksen raportin mukaan alueita uhkaavat hengenvaarallinen myrskyvuoksi ja vaaralliset tuulet. Veden pinta voi nousta paljon myrskytuulten edellä.

Hurrikaanikeskuksen mukaan Dorianin tuulet pauhasivat pahimmillaan noin 47 metriä sekunnissa alkuillasta Suomen aikaa.

Pahimmat pelot Yhdysvalloissa eivät kuitenkaan näytä toteutuvan, sillä Dorian ei välttämättä rantaudu maahan ollenkaan vaan etenee merellä jonkin matkan päässä Yhdysvaltain rannikosta. Hurrikaanin vaikutukset tuntuvat silti myös kaukana sen keskuksesta.

Meteorologit ovat varoittaneet, että osassa Pohjois- ja Etelä-Carolinaa myrskyvuoksi voi nousta jopa kahden metrin korkeuteen. Jopa niinkin pohjoisessa kuin Virginian osavaltiossa voi olla tulvia tällä viikolla. Lisäksi Floridassa voi puhjeta tornado tai pari.

Tuhansia ihmisiä on evakuoitu eri puolilla Yhdysvaltain itärannikkoa. Esimerkiksi seitsemässä Floridan osavaltion kunnassa on yhä voimassa pakollinen evakuointimääräys.

Yksi sairaala Etelä-Carolinassa on jo sulkenut ovensa, koska ei pysty enää vastaanottamaan enempää potilaita.

Yhdysvaltain puolustusministeriö on ilmoittanut, että 5  000 kansalliskaartin reserviläistä ja 2  700 palveluksessa olevaa sotilasta ovat valmiina auttamaan tarvittaessa.

"Bahamalta tulleet kuvat ovat karmaisevia, mutta ne myös osoittavat, miten onnekas Florida on ollut tässä myrskyssä", Floridan hätätilanneosaston johtaja Jared Moskowitz sanoi. Hän kuitenkin varoitti, että hurrikaani vielä koettelee osavaltiota.

"Tämän illan ja huomisen aikana osavaltiomme kokee myrskyaallon, kovia tuulia ja muita vaikutuksia pitkin rannikkoa. Korostan, että jokaisen floridalaisen on otettava nämä uhat tosissaan."

Viikonloppuna Dorian rantautui Bahamasaarille raivokkaimpana viitosluokan hurrikaanina. Myrsky myllytti saaria kaksi päivää jättäen jälkeensä järisyttävää kaaosta.

Kokonaiset naapurustot ovat turmeltuneet tunnistamattomiksi romukasoiksi, talot ovat murskaantuneet raunioiksi ja tuulen riepottelemat veneet ovat kasautuneet röykkiöiksi.

Ainakin seitsemän on kuollut myrskyssä Abaco-saarilla, mutta uhriluvun odotetaan nousevan. Bahaman puolustusvoimat evakuoivat tiistaina 20 kriittisessä tilassa olevaa potilasta Abacon saarilta.

Potilaat on siirretty sairaalaan pääkaupunki Nassauhun. Sairaala alkaa kuitenkin olla kapasiteettinsa äärirajoilla

Paavi Franciscus on kehottanut ihmisiä rukoilemaan hurrikaani Dorianin uhrien puolesta.

"Haluaisin pyytää kaikkia rukoilemaan Bahaman hurrikaanin uhrien puolesta. Ihmisparat menettivät yhdessä päivässä kotinsa, kaikkensa ja elämänsä", paavi sanoi Mosambikissa Afrikan-kiertueellaan keskiviikkona.

Suomen Punainen Risti (SPR) lähtee tukemaan Bahamasaarten avustusoperaatiota. Järjestön logistiikkayksikkö lähtee Suomesta torstaiaamuna, ja se saapuu suunnitelmien mukaan perille samana iltana.

Mukana on viisi suomalaista ja yksi tanskalainen avustustyöntekijä.

"Käytännössä kaikki saarilla asuvat tarvitsevat apua", sanoo Suomen Punaisen Ristin katastrofiavun päällikkö Tiina Saarikoski tiedotteessa.

Bahaman Yhdysvaltain-pääkonsuli Theo Neillyn mukaan ihmiset ovat tällä hetkellä erityisesti juomaveden, ruuan, generaattorien, telttojen ja pystytyskeppien tarpeessa.

SPR:n mukaan jopa 62  000 ihmistä Abacolla ja Grand Bahamalla on ilman puhdasta vettä.

"Aiemmista katastrofeista tiedämme, että puhtaan veden puute aiheuttaa nopeasti epidemioita ja pahentaa ihmisten tilannetta entisestään", Saarikoski toteaa.

Bahaman Punaisella Ristillä on satoja vapaaehtoisia ja avustustarvikkeita noin 1  000 ihmiselle, mutta tuhojen laajuuden vuoksi ulkopuolista apua tarvitaan kipeästi.

Suomesta lähtevän yksikön tehtävänä on huolehtia avustustarvikkeiden vastaanotosta, varastoinnista ja kuljettamisesta.

Yksikön toimintaa rahoitetaan katastrofirahaston varojen turvin. Rahastoon muun muassa Nälkäpäivänä kerätyt varat mahdollistavat sen, että katastrofin sattuessa apua voidaan lähettää paikan päälle nopeasti.

Lue lisää

Valtava määrä ihmisiä yhä kateissa Dorian-hurrikaanin jäljiltä

Dorian saavutti Yhdysvaltain itärannikon, Charlestonin kaupungissa alueita veden vallassa

Dorian-hurrikaani runnellut Bahamalla jopa 13 000 taloa – "Pelkona on, että ruumiit ajelehtivat takaisin merelle"

Hurrikaani Dorian aiheuttanut laajaa tuhoa Bahamasaarilla