Valtava määrä ihmisiä yhä kateissa Dorian-hurrikaanin jäljiltä - Ulkomaat - Maaseudun Tulevaisuus
Ulkomaat

Valtava määrä ihmisiä yhä kateissa Dorian-hurrikaanin jäljiltä

Virallisesti kuolonuhreja on Bahamalla 30.
Viranomaiset varoittavat kuolonuhrien määrän nousevan vielä huomattavasti Bahamasaarilla, missä kokonaisia asuinalueita on tuhoutunut Dorian-hurrikaanissa. LEHTIKUVA/AFP

Satoja tai jopa tuhansia ihmisiä on yhä kateissa Dorianin jäljiltä Bahamasaarilla, kertovat viranomaiset uutiskanava CNN:n mukaan.

Toistaiseksi Bahamalla on tullut tietoon CNN:n mukaan 30 kuolonuhria. Bahaman terveysministeri Duane Sands sanoi torstaina radiohaastattelussa, että uhrimäärä tulee olemaan huomattavasti tätä korkeampi.

"Ihmisten täytyy valmistautua käsittämättömään tietoon kuolonuhrien määrästä ja inhimillisestä kärsimyksestä", Sands sanoi.

Uutiskuvissa näkyy, kuinka hurrikaani on pannut kokonaisia asuinalueita päreiksi. Ministeri kertoi, että ruumispusseja, hautausurakoitsijoita ja kylmiöitä lähetetään Abaco-saarille ja muille tuhoista kärsineille alueille.

Yhdysvaltojen rannikkovartiosto on kertonut pelastaneensa torstaina 201 asukasta. Pelastusoperaatiot ovat keskittyneet Bahaman pohjoisille saarille.

Floridan Palm Beachista lähti torstaina paikallista aikaa risteilyalus kohti Freeportin kaupunkia Bahamasaarilla. Se kuljettaa ruokaa, vettä ja muita tarvikkeita sekä vapaaehtoisia ja avustustyöntekijöitä Bahamalle. Laiva palaa Yhdysvaltoihin lauantaina, ja sen kyydissä on mahdollista evakuoitua Floridaan ilmaiseksi.

Yhdysvalloissa Dorian on myllyttänyt maan itärannikkoa myrskytuulilla ja rankkasateilla, kertovat yhdysvaltalaisviestimet. Rannikolla on ollut pieniä tornadoja, tulvia ja laajoja sähkökatkoja. Viranomaisten mukaan Georgian sekä Pohjois- ja Etelä-Carolinan osavaltioissa yli 240 000 asiakasta on ollut ilman sähköä. Valtaosa katkoista on Etelä-Carolinassa. New York Timesin mukaan 360 000 Etelä-Carolinan asukasta on evakuoitu kodeistaan.

Hurrikaanin arvellaan saavuttavan Pohjois-Carolinan edustalla olevan saariston perjantain aikana. Dorian on laantunut kakkoskategorian hurrikaaniksi.

Yhdysvaltain kansallinen hurrikaanikeskus NHC kertoi kolmelta aamuyöllä Twitterissä, että hurrikaanin keskuksen reuna-alue on noin 50 kilometrin päässä Pohjois-Carolinan Cape Fearista. Reuna-alueella hurrikaanin tuulet ovat voimakkaimmillaan. Dorian liikkuu 17 kilometrin tuntivauhtia.

Ennusteiden mukaan Dorian voi aiheuttaa myrskyvuoksen, joka saattaa nousta yli kahteen metriin.

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump kertoi Twitterissä keskustelleensa hurrikaanista puhelimessa Georgian, Etelä-Carolinan ja Pohjois-Carolinan kuvernöörien kanssa.

Lue lisää

Dorian saavutti Yhdysvaltain itärannikon, Charlestonin kaupungissa alueita veden vallassa

Hurrikaani Dorian pyyhkii paraikaa Yhdysvaltain rannikkoa – SPR lähettää yksikön auttamaan Bahamaa

Dorian-hurrikaani runnellut Bahamalla jopa 13 000 taloa – "Pelkona on, että ruumiit ajelehtivat takaisin merelle"

Hurrikaani Dorian aiheuttanut laajaa tuhoa Bahamasaarilla