Ulkomaat

Ylähuone hyväksyi odotetusti brexit-lain

Lakiesityksellä pyritään torjumaan maan sopimukseton ero EU:sta.
Lontoolaisoikeus on hylännyt haasteen, joka koski pääministeri Boris Johnsonin päätöstä jäädyttää parlamentin työ ensi viikosta alkaen. LEHTIKUVA / AFP

Britannian parlamentin ylähuone on hyväksynyt lakiesityksen, jolla pyritään torjumaan maan sopimukseton ero EU:sta. Lakiesitys pakottaisi pääministeri Boris Johnsonin pyytämään kolmen kuukauden viivytystä brexitiin, jos hän ei saa aikaan erosopimusta ennen ensi kuun 19. päivää.

Ylähuoneen lakiesitykseen mahdollisesti haluamia muutoksia käsitellään parlamentissa maanantaina. Sen jälkeen se on tarkoitus lähettää kuningattaren hyväksyttäväksi ennen kuin laki astuu voimaan.

Johnsonin brexit-suunnitelmat kärsivät keskiviikkoiltana parlamentissa kaksi kovaa iskua. Parlamentin alahuone ei hyväksynyt äänestyksessä hallituksen esitystä uusien parlamenttivaalien järjestämisestä. Lisäksi alahuone antoi tukensa laille, jonka tarkoitus on estää maan EU-ero ilman sopimusta.

EU:n mahdollinen lykkäys vaatii kaikkein EU-maiden suostumuksen. Johnson on toistuvasti sanonut, että Britannia jättää EU:n lokakuun lopussa, oli sopimusta tai ei.

Britannian työväenpuolueen johto on keskustellut tänään muiden oppositiopuolueiden kanssa mahdollisten uusien parlamenttivaalien ajankohdasta. Työväenpuolue ei aio näillä näkymin äänestää pääministeri Boris Johnsonin ennenaikaisiin vaaleihin tähtäävän esityksen puolesta, kertoo Guardian-lehti. Esityksestä on määrä äänestää maanantaina.

Työväenpuolueen varjohallituksen jäsenen Emily Thornberryn mukaan äänestykseen tuleva esitys on ilmeisesti samansisältöinen kuin aiemmin tällä viikolla hylätty ehdotus. Se jättäisi lopullisen päätöksen vaalien ajankohdasta Johnsonin käsiin.

Thornberryn mukaan työväenpuolue ei luota pääministeriin, vaan epäilee hänen muuttavan aiottua äänestyspäivää lakiesityksen hyväksymisen jälkeen

Lontoolaisoikeus on hylännyt haasteen, joka koski Johnsonin päätöstä jäädyttää parlamentin työ ensi viikosta alkaen. Haastetta oli tukenut entinen pääministeri John Major.

Haaste etenee kuitenkin korkeimpaan oikeuteen, jossa sitä käsitellään 17. syyskuuta.

Elokuun lopulla skottituomari torjui pyynnön siitä, ettei pääministerin päätöstä määrätä parlamentti istuntotauolle pantaisi toimeen. Tuomarin mukaan toimeenpanon epäämiselle ei ollut riittävästi perusteita, kertoi BBC.

Aiheet Brexit
Lue lisää