LUE NÄKÖISLEHTI: Postin lakon vuoksi kaikki MT:n artikkelit ja näköislehti luettavissa vapaasti
Ulkomaat

Guardianin lähteet: Sopimuksetonta brexitiä vastustavat kansanedustajat yrittävät herättää Mayn sopimuksen henkiin

Kansanedustajat haluavat, että pakettiin lisätään myös toinen kansanäänestys EU-erosta. Ehdotuksen taakse on asettumassa myös konservatiivipuolueen kansanedustajia.
Guardianin lähteiden mukaan asiaa valmistelevat kansanedustajat haluavat tuoda parlamenttiin version jo kuopatusta sopimuksesta. LEHTIKUVA/AFP

Britanniassa oppositio ja hallituksen riveistä livenneet kansanedustajat selvittävät, voiko ex-pääministerin neuvotteleman brexit-sopimuksen tuoda uudelleen parlamentin käsittelyyn lokakuun puolivälin jälkeen. Asiasta kertovat useat lähteet The Guardian -lehdelle.

Lähteiden mukaan sopimuksetonta brexitiä vastustavat kansanedustajat haluavat tuoda parlamenttiin version jo kuopatusta Theresa Mayn neuvottelemasta sopimuksesta. Sopimusehdotukseen olisi lähteiden mukaan tehty joitakin myönnytyksiä työväenpuolueelle.

Kansanedustajat haluavat, että pakettiin lisätään myös toinen kansanäänestys EU-erosta.

Ehdotuksen taakse on asiaa valmistelevien kansanedustajien mukaan asettumassa yhä enemmän konservatiivipuolueen nykyisiä ja puolueesta pois potkittuja kansanedustajia.

Times uutisoi, että noin 50 työväenpuolueen kansanedustajaa olisi valmis äänestämään sopimuksen puolesta. Kun May yritti saada ehdotustaan keväällä läpi kolmannen kerran, vain viisi työväenpuolueen edustajaa kannatti sitä.

"Meillä on käsissämme perusrunko käytännönläheiselle sopimukselle, ja uskomme, että se voi saavuttaa enemmistön parlamentissa ja myös alkaa yhdistää syvästi jakautunutta kansaamme, ja jopa näin myöhäisellä hetkellä uskomme, että meillä on aikaa saada se valmiiksi", sopimusta valmisteleva työväenpuolueen kansanedustaja Stephen Kinnock totesi.

Alahuone odottaa nyt kärsimättömänä pääministeri Boris Johnsonin määräämällä viiden viikon istuntotauolla. Vielä tiistaina Johnson lupaili, että hän neuvottelee uuden brexit-sopimuksen Britannialle. Johnson kommentoi asiaa sen jälkeen, kun parlamentin alahuone oli hylännyt esityksen ennenaikaisista parlamenttivaaleista.

Johnson kuitenkin pysyi järkähtämättömänä siitä, että EU-ero tapahtuu vaikka ilman sopimusta 31. lokakuuta. Siitäkin huolimatta, että kansallinen laki sen kieltää.

"Keksiipä parlamentti mitä tahansa tapoja käsieni sitomiseen, tulen silti ajamaan sopimusta, joka palvelee kansallisia etujamme", pääministeri sanoi BBC:n mukaan.

Johnsonin liikkumavaraa on viime viikkojen aikana rajoitettu huomattavasti. Ensin oppositio ja hallituksen riveistä livenneet kansanedustajat ottivat haltuunsa parlamentin työjärjestyksen, ja sen seurauksena alahuoneessa hyväksyttiin lakiesitys sopimuksettoman EU-eron torjumisesta.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Britannian puolueet käyvät vaalitaistoon – välineinä brexit ja luokkajako

Brexit-puolueen nokkamies Nigel Farage ei asetu ehdolle parlamenttivaaleissa - kampanjoi EU-erosopimusta vastaan

Uutistausta: Britannian eropäivän piti olla huomenna, mutta toisin kävi