Ulkomaat

Otettaisiinko tästä mallia Suomeen? Italiassa väestökadosta kärsivään kylään muuttavalle maksetaan yli 25 000 euron tuki

Vuodessa alueelle muuttamista rahoitetaan reilulla 8 000 eurolla ihmistä kohden. Tuen saamiselle on kuitenkin pari ehtoa.
Hanna Linnove
Vaikka niin voisi luulla, tuki ei kuitenkaan tipu muuttajalle ilman ehtoja. Ensinnäkin muuttajan on valittava kohteekseen alle 2 000 asukkaan kylä. Toiseksi asukkaan on harjoitettava uudella asuinalueellaan jotain liiketoimintaa vähintään viiden vuoden ajan.

Eteläisessä Italiassa sijaitseva Molisen hallinnollinen alue on päättänyt tukea pieniin, väestökadosta kärsiviin kyliinsä muuttavia ihmisiä huomattavalla summalla. Kolmen vuoden aikana tukea voi saada runsaat 25 000 euroa. Vuodessa alueelle muuttamista rahoitetaan reilulla 8 000 eurolla ihmistä kohden.

Asiasta ovat kirjoittaneet muun muassa brittiläiset The Guardian ja The Telegraph.

Vaikka niin voisi luulla, tuki ei kuitenkaan tipu muuttajalle ilman ehtoja. Ensinnäkin muuttajan on valittava kohteekseen alle 2000 asukkaan kylä. Toiseksi asukkaan on harjoitettava uudella asuinalueellaan jotain liiketoimintaa vähintään viiden vuoden ajan.

Molisen aluetta johtava Donato Toma perustelee The Guardianille, että ehtoja tuelle asetettiin siksi, ettei kyse ole hyväntekeväisyydestä. Uudesta tukimuodosta eivät hyödy vain muuttajat, sillä jokainen alle 2 000 asukkaan kylä saa liiketoimintaa mukanaan tuovasta muuttajasta 10 000 euron korvauksen, joka on tarkoitettu muun muassa infrastruktuurin rakentamiseen.

Molisen alueella on noin 100 alle 2 000 asukkaan kylää, joten muuttajilla on runsaasti mahdollisuuksia valita.

The Guardian: Underpopulated Italian region offers visitors €25,000 to move in

The Telegraph: Italian region offers €8,000 a year to newcomers prepared to move to dying villages

Lue lisää:

Rakentajan tuki ja vauvaraha saavat jatkoa: Soini tukee korkeakouluopiskelijoita 200 eurolla

Lue lisää