Tulipalot maailman suurimpiin kuuluvalla kosteikkoalueella Brasiliassa nelinkertaistuivat viime vuodesta - Ulkomaat - Maaseudun Tulevaisuus
Ulkomaat

Tulipalot maailman suurimpiin kuuluvalla kosteikkoalueella Brasiliassa nelinkertaistuivat viime vuodesta

Valtaosa kosteikkoalueesta sijaitsee Mato Grosso du Sulin osavaltiossa, joka julisti palojen vuoksi hätätilan torstaina.
Amazonin metsäpalot ovat olleet tänä vuonna poikkeuksellisen voimakkaita. Lehtikuva/AFP

Brasiliassa tulipalojen määrä maailman suurimpiin kuuluvalla kosteikkoalueella on nelinkertaistunut verrattuna viime vuoden vastaavaan ajanjaksoon. Asiasta kertoo Brasilian avaruustutkimuskeskus INPE raportissaan.

Brasilian lounaisosassa sijaitsevalla Pantanalin kosteikkoalueella on syttynyt alkuvuonna yli 4 500 paloa, kun viime vuonna niitä oli hieman yli tuhat.

Amazonin sademetsän eteläosiin kuuluva Pantanal on yksi maailman rikkaimmista elinympäristöistä, jossa elää muun muassa satoja lintu- ja kalalajeja.

Valtaosa kosteikkoalueesta sijaitsee Mato Grosso du Sulin osavaltiossa, joka julisti palojen vuoksi hätätilan torstaina. Hätätilan ansiosta maan hallinto pystyy halutessaan suuntaamaan nopeasti varoja palojen sammuttamiseen. Paikallishallinnon mukaan maata on palanut jo yli miljoona hehtaaria.

Naapuriosavaltio Mato Grosso oli julistanut hätätilan jo aiemmin.

Noin 80 prosenttia Pantanalista on sadekaudella veden peitossa. Kuivina kesäkuukausina kasvillisuus on erityisen altista metsäpaloille.

Asiantuntijat pitävät palojen pääasiallisena syynä metsien raivaamista laidunalueiksi, mutta myös vähentyneet sademäärät ja helleaallot kovine tuulineen ovat vaikuttaneet niiden määrän kasvuun.

Avaruustutkimuskeskuksen mukaan koko Amazonin alueella on syttynyt alkuvuoden aikana yli 55 000 paloa, mikä on 43 prosenttia enemmän kuin viime vuonna vastaavaan aikaan. Paloista valtaosan kerrotaan aiheutuvan metsien raivaamisesta.

Brasilian johto on saanut osakseen kovaa arvostelua metsäpalojen vuoksi, ja maata kohtaan on väläytelty erilaisia painostustoimia. Palot ovat johtaneet myös kovaan sananvaihtoon erityisesti Ranskan presidentti Emmanuel Macronin ja Brasilian presidentin Jair Bolsonaron välillä.

Bolsonaro muun muassa syytti Macronia viime kuussa siirtomaaisännän asenteesta, kun Macron vaati, että G7-maat käsittelisivät elokuisessa kokouksessaan Brasilian metsäpalotilannetta.

Lue lisää

Maailman kärvistellessä pandemian kourissa teknologiajättien tulokset kasvoivat odotettua enemmän

Ulkomaiset mediat: Brasilian metsäpalot voivat yltyä pahemmiksi kuin viime vuonna – katso kuvat ja video roihuista

Atlantin sademetsää ennallistetaan Itä-Brasiliassa enemmän kuin hävitetään – 30 vuoden tulokset alkavat nyt näkyä, mutta kunnollinen palautuminen kestää toistasataa vuotta

Etlan Kangasharju: Koronatilanteen vilkastuttama verkkokauppa valmistaa suomalaiskauppaa Amazonin tuloon