Ulkomaat

Biden ja Warren kohtasivat viimein demokraattiehdokkaiden tv-väittelyssä – terveydenhoidosta syntyi kovaa vääntöä

Ennen väittelyn alkua presidentti Donald Trump arvioi toimittajille Valkoisessa talossa, että Biden nousee vaaleissa hänen vastustajakseen.
Bernie Sanders, Joe Biden ja Elizabeth Warren ovat kolme suosituinta ehdokasta. Lehtikuva/AFP

Demokraattien presidenttiehdokkaaksi pyrkivien vaaliväittely Houstonissa Texasissa alkoi keskustelulla terveydenhoidosta.

Kannatusmittauksia johtavan ex-varapresidentti Joe Bidenin ja hänen kovimpien haastajiensa, senaattorien Elizabeth Warrenin ja Bernie Sandersin kesken oli kiivasta keskustelua eri terveydenhoitomalleista.

Terveydenhoito on yksi selkeimmistä erottavista tekijöistä suosituimpien ehdokkaiden kesken. Vasemman laidan ehdokkaat Warren ja Sanders kannattavat eurooppalaistyylistä julkisesti rahoitettua järjestelmää, kun taas Biden uudistaisi Yhdysvaltain terveydenhoitoa maltillisemmin nykyisen systeemin pohjalta.

Biden sanoi Warrenin ja Sandersin esityksen olevan kallis ja johtavan veronkorotuksiin. Hän puolusti Obamacare-järjestelmää, joka hyväksyttiin Bidenin toimiessa Barack Obaman varapresidenttinä.

"Minun mallini maksaa 740 miljardia dollaria. Se ei maksa 30 biljoonaa dollaria", Biden sanoi Sandersin ja Warrenin mallista.

"Miten me pystymme maksamaan sen? Haluaisin kuulla sen tänä iltana."

Warren vastasi sanomalla, että nykyinen vakuutusvetoinen malli käy kalliiksi tavallisille amerikkalaisille.

"Perheet joutuvat maksamaan joka kerta, kun vakuutusyhtiö sanoo, että et pääsekään erikoislääkärille. Joka kerta, kun vakuutusyhtiö sanoo, että emme maksa tuota lääkettä", Warren sanoi.

Warrenin mukaan hänen ja Sandersin ehdottama malli tietäisi rahanmenoa vain rikkaimmille ihmisille ja suuryrityksille.

"Kaikki ovat tämän terveydenhoidon piirissä. Ainoa ero on siinä, kenelle lasku lähetetään."

Sanders sanoi, että hänen mallinsa on kustannustehokkain tapa järjestää terveydenhoito kaikille amerikkalaisille.

Houstonin debatti on kolmas demokraattiehdokkaiden kohtaaminen tv-väittelyssä. Tällä kertaa mukana on vain demokraattipuolueen kriteerit täyttäneet 10 suosituinta ehdokasta, kun edellisissä väittelyissä oli mukana 20 ehdokasta, ja ne piti siksi jakaa kahteen osaan.

Tämä merkitsee, että kisan ennakkosuosikki Biden ja kesän aikana hänen ykköshaastajakseen noussut Warren eivät olleet kohdanneet väittelylavalla ennen tätä iltaa. Siksikin Houstonin väittelyä oli odotettu kovasti.

Bideniä vastaan hyökkäsi terveydenhoidon tiimoilta myös Obaman hallinnossa asuntoministerinä toiminut Julian Castro.

"Minä toteutan Barack Obaman perintöä, sinä et, Castro piikitteli."

Terveydenhoidossa jonnekin Bidenin ja Warrenin väliin asettuu senaattori Kamala Harris, joka on parin viime kuukauden aikana pudonnut kärkikolmikon kyydistä mielipidemittauksissa. Harris sanoi kannattavansa julkista terveydenhoitoa, mutta ihmisillä pitäisi olla halutessaan mahdollisuus pitää kiinni vakuutuksestaan.

Maltillisimpiin ehdokkaisiin kuuluva senaattori Amy Klobuchar kritisoi Sandersin ehdotusta romuttaa vakuutusjärjestelmä.

Ennen väittelyn alkua presidentti Donald Trump arvioi toimittajille Valkoisessa talossa, että Biden nousee vaaleissa hänen vastustajakseen.

Trump uskoo Bidenin saavuttavan demokraattien presidenttiehdokkuuden, jos tämä onnistuu välttämään suuret virheet.

Trump kertoi, että hän joutuu jättämään väittelyn seuraamisen väliin mutta aikoo katsoa sen myöhemmin uusintana.

Trump on arvostellut säännöllisesti 76-vuotiasta Bidenia muun muassa nimittelemällä tätä väsyneeksi. Osansa arvostelusta ovat saaneet myös Warren ja Sanders.

Presidentin äänensävy oli kuitenkin toisenlainen, kun häneltä kysyttiin, kunnioittaako hän mahdollisista kilpakumppaneistaan ketään.

"Arvostan heitä kaikkia. Vaatii paljon rohkeutta kisata presidenttiydestä."

Yhdysvaltojen seuraavat presidentinvaalit käydään marraskuussa 2020. Esivaalit alkavat helmikuussa.

Lue lisää