"Britannia lähtee EU:sta lokakuun lopussa, oli sopimusta tai ei" – brittimedia odottaa Boris Johsonin paljastavan yksityiskohtaisen brexit-suunnitelmansa pian - Ulkomaat - Maaseudun Tulevaisuus
Ulkomaat

"Britannia lähtee EU:sta lokakuun lopussa, oli sopimusta tai ei" – brittimedia odottaa Boris Johsonin paljastavan yksityiskohtaisen brexit-suunnitelmansa pian

Telegraph-lehden mukaan suunnitelma saatetaan paljastaa EU-johtajille jo tiistain aikana.
Pääministerin odotetaan toimittavan kirjallisen suunnitelman sen jälkeen, kun hän on pitänyt puheen konservatiivien vuosikokouksessa keskiviikkona. LEHTIKUVA/AFP

Britanniassa pääministeri Boris Johnsonin odotetaan paljastavan lähipäivinä EU-johtajille yksityiskohtaisen brexit-suunnitelmansa, kertovat brittiviestimet.

Pääministerin odotetaan toimittavan kirjallisen suunnitelman sen jälkeen, kun hän on pitänyt puheen konservatiivien vuosikokouksessa keskiviikkona. Telegraph-lehden mukaan suunnitelma saatetaan paljastaa EU-johtajille jo tiistain aikana. Lehti kertoo, että pääministerin suosima vaihtoehto niin sanotulle backstop-järjestelmälle saatetaan EU-johtajien tietoon puhelimitse ennen hänen kokouspuhettaan.

Financial Times kirjoittaa, että Johnsonin odotetaan julistavan keskiviikon puheessaan backstop-varajärjestelmän kuolleeksi ja haastavan EU-johtajia hyväksymään Britannian vaihtoehdon sille. Backstopin tarkoitus on turvata Irlannin rajan avoimuus EU-eron jälkeen, jos muuta keinoa ei löydy.

EU:lla ja Britannialla on valmiiksi neuvoteltu erosopimus, mutta se ei ole mennyt läpi Britannian parlamentissa backstopin takia. Varajärjestelyä on vierastettu, koska se voi jättää Britannian EU-eron jälkeen osittain EU-sääntelyn piiriin.

Pääministeri Johnson on sanonut, että Britannia lähtee EU:sta lokakuun lopussa, oli sopimusta tai ei.

"Viikon loppuun mennessä tiedetään, onko sopimus mahdollinen", yksi Johnsonin tukijoista sanoi Financial Timesille.

Lue lisää

EU-elvytyksessä Tuppurainen Tappuraisen takuumiehenä

Britannian pääministeri Boris Johnson palasi töihin: "En aio heittää pois Britannian kansan uhrauksia helpottamalla rajoituksia liian pian"

Koronasta toipuva Boris Johnson jo hyvässä kunnossa, lehdistö uumoilee hänen palaavan töihin maanantaina

Boris Johnsonin löperö toiminta pahensi Britannian koronakriisiä, syyttää Sunday Times