Traktorit tukkivat tiet Haagiin: Hollannissa tuhannet viljelijät osoittavat mieltään hallituksen suunnittelemia eläintuotantorajoituksia vastaan - Ulkomaat - Maaseudun Tulevaisuus
Ulkomaat

Traktorit tukkivat tiet Haagiin: Hollannissa tuhannet viljelijät osoittavat mieltään hallituksen suunnittelemia eläintuotantorajoituksia vastaan

Hallitus aikoo leikata maan eläintuotannon puoleen typpipäästöjen takia.
Kuvankaappaus Twitteristä
Rankat sateet ovat lisänneet ongelmia liikenteeseen protestipäivänä.

Hollannissa on tänään ollut ennätyksellisiä liikenneruuhkia, kun tuhannet maan hallitukseen kyllästyneet viljelijät ovat lähteneet traktoreineen osoittamaan mieltään Haagiin. Liikenteeseen aiheutui ruuhkia jopa tuhannen kilometrin matkalle ja jonot venyivät jopa 40 kilometrin mittaisiksi.

D66-puolue on ehdottanut, että Hollannin eläintuotanto pitäisi puolittaa ympäristöhaittojen välttämiseksi. Tämä tarkoittaisi, että Hollannin sianlihantuotanto vähenisi kuudella miljoonalla sialla ja siipikarjantuotanto 50 miljoonalla linnulla. Erityisen huolissaan se on typpipäästöistä.

Maan korkein oikeusistuin totesi toukokuussa, että myönnetyt rakennusluvat maatiloille aiheuttavat EU:ssa sallittujen ammoniakki- ja dityppioksidipäästörajojen ylittymisen.

Hollannin hallitus on asettanut tavoitteeksi laskea kasvihuonekaasupäästöjä 25 prosentilla ensi vuonna.

Viljelijäjärjestöt kertovat, että heidän jäsenensä ovat kyllästyneet poliitikkojen, median ja aktivistien puheisiin, joissa viljelijät kuvaillaan saastuttajiksi ja eläinten hyväksikäyttäjiksi. Samaan aikaan lentoliikenne pääsee heidän mukaansa ilmastokeskustelussa kuin koira veräjästä.

Järjestöt pitävät laskelmia hiilidioksidi- ja typpipäästöistä epätarkkoina. He uskovat kaupunkilaisten ilmastonmuutosprotestoijien hallitsevan keskustelua. "Meistä tuntuu kuin meitä kohdeltaisiin kaupunkilaisten toimesta typeryksinä, joille voi tulla kertomaan miten asiat pitäisi maaseudulla tehdä", kommentoi bbc:lle Mark van den Oever, yksi protestoijista.

Hallitusta kritisoitiin myös suunnitelmista palauttaa Formula 1-kisat Hollannin Zandvoortiin ensi vuonna. Urheiluministeri ilmoitti toivovansa, ettei vallitseva keskustelu päästöjen hillitsemisestä vaikuttaisi kisasuunnitelmiin.

Myös lapset ottivat osaa mielenilmaukseen: he ajoivat katuja pitkin lelutraktoreilla Ommenin kaupungissa.

Twitter-päivitykset aiheesta: #boerenprotest

Dutch News: Traffic chaos as farmers drive their tractors to The Hague protest

Dutch News: Slash livestock numbers by 50% to solve nitrogen problem, says D66

BBC: Dutch tractor protest sparks 'worst rush hour'

Lue lisää

Yhdysvalloissa kymmenet kaupungit turvautuvat ulkonaliikkumiskieltoon mellakoiden takia

Mustan miehen pidätyskuolemasta alkaneet mellakat levisivät ympäri Yhdysvaltoja

Hollannissa ensimmäinen koronatartunta, sairastunut oli ollut matkalla Pohjois-Italiassa

Mediat: Ilmastoaktivistit valtasivat Uniperin hiilivoimalan