Ulkomaat

Facebook hävisi EU-tuomioistuimessa – EU:ssa vihapuheeksi tuomittu materiaali poistettava maailmanlaajuisesti

Päätöksen myötä someyhtiöt joutuvat valvomaan palveluissaan julkaistavaa sisältöä aiempaa tiukemmin.
LEHTIKUVA / AFP / LOIC VENANCE
Tuomioistuin määräsi, että kansalliset tuomioistuimet EU-maissa voivat määrätä verkkopalveluja poistamaan alustoiltaan vihapuheeksi määriteltävää sisältöä.

Somejätti Facebook on hävinnyt oikeuskiistan EU-tuomioistuimessa. Tuomioistuin päätti, että kansalliset tuomioistuimet EU-maissa voivat määrätä verkkopalveluja poistamaan alustoiltaan vihapuheeksi määriteltävää sisältöä maailmanlaajuisesti.

Oikeustapaus sai alkunsa Itävallassa, jossa vihreiden poliitikko Eva Glawischnig-Piesczek vaati oikeudessa Facebookia poistamaan päivityksiä. Tuomioistuimen mukaan ne häpäisivät häntä ja ne saattoi nähdä ympäri maailmaa.

Päätöksen myötä someyhtiöt, kuten Facebook ja Twitter, joutuvat valvomaan palveluissaan julkaistavaa sisältöä ja poistamaan herjaavaksi tai vihapuhetta sisältäväksi tuomittua materiaalia aiempaa tiukemmin.

Facebook arvostelee päätöstä. Se on yhtiön mukaan ristiriidassa sen periaatteen kanssa, että valtioilla ei ole oikeutta soveltaa sananvapauslakejaan toisiin maihin. Tiedotteessaan yhtiö myös kritisoi linjausta, jonka mukaan yhtiöiden tulisi jäljittää sisältöä, joka vastaa herjaavaksi tai vihapuhetta sisältäväksi tuomittua materiaalia.

Viime viikolla Google voitti EU-tuomioistuimessa tapauksen, jonka myötä yhtiön ei tarvitse poistaa yksityishenkilöitä koskevaa tietoja EU:n ulkopuolella "oikeus tulla unohdetuksi" -periaatteen mukaisesti.

Aiheet Facebook
Aiheeseen liittyvät artikkelit

Vihankylvö uhkaa parasta demokratiaa

Google: Yli 200 Youtube-kanavaa levittänyt virheellistä tietoa Honkongin mielenosoituksista

Facebook kuunteli ja kirjoitti ylös käyttäjien äänipuheluita