Facebook hävisi EU-tuomioistuimessa – EU:ssa vihapuheeksi tuomittu materiaali poistettava maailmanlaajuisesti - Ulkomaat - Maaseudun Tulevaisuus
Ulkomaat

Facebook hävisi EU-tuomioistuimessa – EU:ssa vihapuheeksi tuomittu materiaali poistettava maailmanlaajuisesti

Päätöksen myötä someyhtiöt joutuvat valvomaan palveluissaan julkaistavaa sisältöä aiempaa tiukemmin.
LEHTIKUVA / AFP / LOIC VENANCE
Tuomioistuin määräsi, että kansalliset tuomioistuimet EU-maissa voivat määrätä verkkopalveluja poistamaan alustoiltaan vihapuheeksi määriteltävää sisältöä.

Somejätti Facebook on hävinnyt oikeuskiistan EU-tuomioistuimessa. Tuomioistuin päätti, että kansalliset tuomioistuimet EU-maissa voivat määrätä verkkopalveluja poistamaan alustoiltaan vihapuheeksi määriteltävää sisältöä maailmanlaajuisesti.

Oikeustapaus sai alkunsa Itävallassa, jossa vihreiden poliitikko Eva Glawischnig-Piesczek vaati oikeudessa Facebookia poistamaan päivityksiä. Tuomioistuimen mukaan ne häpäisivät häntä ja ne saattoi nähdä ympäri maailmaa.

Päätöksen myötä someyhtiöt, kuten Facebook ja Twitter, joutuvat valvomaan palveluissaan julkaistavaa sisältöä ja poistamaan herjaavaksi tai vihapuhetta sisältäväksi tuomittua materiaalia aiempaa tiukemmin.

Facebook arvostelee päätöstä. Se on yhtiön mukaan ristiriidassa sen periaatteen kanssa, että valtioilla ei ole oikeutta soveltaa sananvapauslakejaan toisiin maihin. Tiedotteessaan yhtiö myös kritisoi linjausta, jonka mukaan yhtiöiden tulisi jäljittää sisältöä, joka vastaa herjaavaksi tai vihapuhetta sisältäväksi tuomittua materiaalia.

Viime viikolla Google voitti EU-tuomioistuimessa tapauksen, jonka myötä yhtiön ei tarvitse poistaa yksityishenkilöitä koskevaa tietoja EU:n ulkopuolella "oikeus tulla unohdetuksi" -periaatteen mukaisesti.

Aiheet Facebook
Lue lisää

MT ei jaa yksilöityjä asiakkaiden tietoja teknologiajäteille – yksittäisiä lukijoita ei seurata

Onhan sinulla hallussa tietosuojan oppi numero yksi? – Näillä keinoilla voit huolehtia tietosuojastasi ja rajata tietoja, jotka annat someyhtiöille

Some seuraa kaikkialle – annatko sinä sille siihen avoimet ovet?

Seuraa MT:tä Instagramissa – osallistut leffalippujen arvontaan