Tanska huolissaan väkivaltaisen järjestäytyneen rikollisuuden leviämisestä rajan yli: Aikoo palauttaa tarkastukset Ruotsin vastaiselle rajalle - Ulkomaat - Maaseudun Tulevaisuus
Ulkomaat

Tanska huolissaan väkivaltaisen järjestäytyneen rikollisuuden leviämisestä rajan yli: Aikoo palauttaa tarkastukset Ruotsin vastaiselle rajalle

Alustavasti puoli vuotta jatkuvien tarkastusten on määrä alkaa 12. marraskuuta.
Tarkastusten on määrä alkaa 12. marraskuuta. LEHTIKUVA/AFP

Tanskan hallitus ehdottaa tarkastusten aloittamista Ruotsin vastaisella rajalla, kertoo oikeusministeri Nick Häkkerup. Tilapäiseksi tarkoitetun päätöksen taustalla on huoli väkivaltaisen järjestäytyneen rikollisuuden leviämisestä rajan yli.

Alustavasti puoli vuotta jatkuvien tarkastusten on määrä alkaa 12. marraskuuta. Autoilla, junilla ja lautoilla maahan saapuvia henkilöitä tarkastetaan yhden tai useamman kerran viikossa eri rajanylityspaikoilla, muun muassa Juutinrauman sillalla.

Häkkerup korostaa, ettei kaikkia matkustajia tarkasteta, vaan huomio pyritään kohdistamaan rikollisiksi epäiltyihin.

Kaksi ruotsalaista on ollut vangittuna epäiltynä Kööpenhaminassa veroviraston edessä elokuussa tehdystä pommi-iskusta. Pääkaupungin alueella on tehty tämän vuoden aikana myös useita muita iskuja, jotka liittyvät järjestäytyneeseen rikollisuuteen.

Häkkerupin mukaan Tanska on seurannut huolestuneena Ruotsissa tehtyjä lukuisia pommi-iskuja.

Ruotsin sisäministerin Mikael Dambergin mukaan Tanskan päätös rajatarkastuksista on tervetullut. Ruotsi aloitti uudestaan tarkastukset Tanskasta tuleville matkustajille jo vuonna 2015.

Tanskan hallituksen ehdotus rajatarkastuksista on osa suurempaa toimenpidepakettia, johon kuuluu muun muassa kameravalvonnan tehostamista ja kovempia rangaistuksia räjähderikoksista. Lisäksi poliisille perustetaan uusi vakavan rikollisuuden vastainen keskus, jossa Ruotsin ja Tanskan poliisit voivat tehdä yhteistyötä.

Ruotsin rajan lisäksi Tanska jatkaa tarkastuksia Saksan vastaisella rajallaan vielä ainakin puolen vuoden ajan.

Lue lisää

"Kotiin Espooseen" – "Voitte jatkaa", sanoi poliisi – Katso video rajatarkastuksesta Ykköstiellä Karjalohjalla

Suomi palautti rajatarkastukset

Näitä haluttaisiin Venäjälle lisää – suomalaishiehot ovat niin hyviä, että niiden osallistumista venäläisiin karjanäyttelyihin on rajoitettu

Britannian äkkiero tuo tullit ja muuta paperityötä – lue mikä kaikki muuttuu maa- ja metsätalouden kaupassa