Eduskunta antoi hallitukselle luvan hyväksyä brexit-sopimus - Ulkomaat - Maaseudun Tulevaisuus
Ulkomaat

Eduskunta antoi hallitukselle luvan hyväksyä brexit-sopimus

Britannian ja EU:n parlamenttien täytyy vielä hyväksyä sopimus.
Aris Oikonomou
Pääministeri Rinne ei usko, että Suomella olisi vastalauseita tänään neuvotellusta erosopimuksesta

Eduskunnan suuri valiokunta on antanut yksimielisesti ja vastalauseitta hallitukselle mandaatin hyväksyä brexit-sopimus Suomen puolesta, sanoo suuren valiokunnan puheenjohtaja Satu Hassi (vihr.).

Hassin mukaan uudessa sopimuksessa Euroopan unionin reunaehdot täyttyvät.

Hassin mukaan uudessa sopimuksessa ei myöskään ole muutettu Suomen kannalta kriittisiä kohtia. Hassin mukaan tällaisia asioita oli muun muassa se, että Britannia kantaa taloudellisen vastuun niistä sitoumuksista, joita Britannia on tehnyt EU:n jäsenenä.

"Suomelle on myös tärkeää ihmisten vapaan liikkuvuuden jatkaminen, eikä siihen tullut muutoksia", Hassi sanoo.

Se on Hassin mukaan erityisen tärkeää Britanniassa asuvien suomalaisten kannalta.

Suuren valiokunnan puheenjohtaja lisäksi sanoi, ettei ole vielä kirkossa kuulutettua, että Britannian parlamentti hyväksyy lauantaina uuden brexit-sopimuksen.

"Euroopan parlamentin kantaa en lähde ennakoimaan."

Hassin mukaan suuressa valiokunnassa esitettiin liuta kysymyksiä, joihin kaikkiin kuitenkin saatiin vastaukset eurooppaministeri Tytti Tuppuraiselta (sd.). Tuppurainen oli puhelinyhteydessä suureen valiokuntaan.

Tarkentavia kysymyksiä heräsi Hassin mukaan esimerkiksi siitä, mitä tarkkaan ottaen tarkoittaa se, ettei tullirajaa Pohjois-Irlannin ja Irlannin tasavallan välillä ole, vaikka Pohjois-Irlanti kuuluu eri valtioon. Kysymyksiä heräsi myös siitä, miltä osin EU:n sisämarkkinalainsäädäntö säilyy voimassa Pohjois-Irlannissa.

EU-komissio ja Britannia pääsivät sopuun erosopimukseen viime hetkellä tehtävistä muutoksista aiemmin tänään.

Suuri valiokunta kokoontui hieman kello viiden jälkeen kokoukseen.

Pääministeri Antti Rinne (sd.) sanoi aiemmin päivällä, että on vielä vaikeaa arvioida, saako vastavalmistunut brexit-sopimus vaadittavan hyväksynnän Britannian parlamentilta lauantaina. Mediatietojen mukaan näyttää hänen mukaansa siltä, että pääministeri Boris Johnsonin pitää vielä tehdä töitä hyväksynnän eteen.

klo 18.41 Juttua täydennetty.

Aiheet brexit
Lue lisää

EU-vastaisen suvun kasvatti raivasi tiensä Brysseliin mepiksi – "Jos emme onnistu hallitusti muuttamaan sitä, miten yhteiskunta toimii, muutos tulee ilmastokriisin myötä hallitsemattomasti"

Suomen on opittava ajattelemaan itse

FT: Britannia luopuu EU:n alueelta tuleville tuotteille suunnitelluista rajatarkastuksista

EU:n ja Britannian kauppaneuvottelut etenevät tahmeasti – elintarvikkeiden laatustandardit ja kalastus tulevan suhteen kuumat perunat