LUE NÄKÖISLEHTI: Postin lakon vuoksi kaikki MT:n artikkelit ja näköislehti luettavissa vapaasti
Ulkomaat

Yhdysvallat asetti EU:lle ennätykselliset yli 6,7 miljardin euron tullimaksut

Tullimaksut koskevat muun muassa lentokonevalmistaja Airbusia, ranskalaisia viinejä ja skottilaisia viskejä.

Yhdysvallat on asettanut EU:lle ennätyssuuret 7,5 miljardin dollarin eli yli 6,7 miljardin euron tullimaksut. Tullimaksut koskevat muun muassa lentokonevalmistaja Airbusia, ranskalaisia viinejä ja skottilaisia viskejä.

Uudet tullimaksut tulivat voimaan tänä aamuna.

Yhdysvallat asetti tullimaksut siitä huolimatta, että eurooppalaiset päättäjät yrittivät pyytää viime hetkellä lykkäystä. Ranskan valtiovarainministeri Bruno Le Maire on varoittanut Yhdysvaltoja vastatoimista.

Maailman kauppajärjestö WTO antoi lokakuun alussa Yhdysvalloille luvan määrätä EU:lle rangaistustulleja 7,5 miljardin dollarin edestä Airbusin tukiaisia koskevassa kiistassa. Yhdysvallat kertoi tuolloin, että se ei kuitenkaan rankaisisi EU:ta koko summan edestä, sillä se pyrki saamaan aikaan sovinnon.

EU on jo aiemmin ilmoittanut tarttuvansa vastatoimiin asiassa. WTO on jo vuosina 2010 ja 2011 linjannut, että sekä eurooppalainen Airbus että amerikkalainen Boeing olivat saaneet miljardien edestä kilpailua vääristäviä tukiaisia. WTO päättää noin puolen vuoden päästä, minkälaisia tulleja EU saa määrätä amerikkalaistuotteille.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Kauppapolitiikan osaajien tarve kasvaa

Yhdysvallat asetti uusia pakotteita Iranille – kohteena maan rakennussektori

Kaksin sonnia, yhdeksän miljoonaa lehmää: Suurin osa Amerikan lypsylehmistä on vain muutaman yksilön jälkeläisiä