Ulkomaat

Väkivalta yltyi Barcelonassa – mielenosoitusten yhteydessä tähän mennessä noin 500 loukkaantunutta

Vapausmarssit ovat tukkineet liikennettä ja perjantaina Kataloniaan julistettiin yleislakko.
Barcelonan keskusta on muuttunut viime päivinä taistelutantereeksi. Lehtikuva/AFP

Väkivaltaisuudet yltyivät Espanjan Barcelonassa poliisin ja mielenosoittajien välillä lauantain vastaisena yönä. Separatistit heittelivät poliisia kivillä ja ilotulitteilla, ja nämä vastasivat kumiluodeilla ja kyynelkaasulla. Paikallisen pelastuslaitoksen mukaan pelkästään perjantain aikana Barcelonassa loukkaantui 60 ihmistä, ja kaikkiaan tällä viikolla Katalonian mielenosoitusten yhteydessä loukkaantuneita on noin 500.

Uutistoimisto AFP:n kirjeenvaihtajien mukaan tilanne viime yönä kiristyi, kun nuorten mielenosoittajien ryhmiä kokoontui mellakoimaan poliisiaseman läheisyyteen. Yhteenotot kiihtyivät myös Plaza de Catalunyan lähellä La Ramblan kävelykadulla, jossa poliisi yritti hajottaa satojen mielenosoittajien joukkoa vesitykillä. Poliisi varoitti englannin kielisessä tviitissä ihmisiä lähestymästä kaupungin keskustaa.

Suurin osa mielenosoittajista marssi AFP:n kirjeenvaihtajien mukaan kuitenkin rauhassa.

Espanjan sisäministeri Fernando Grande-Marlaska kertoo, että protestien alkamisen jälkeen poliisi on ottanut kiinni noin 128 ihmistä. Ennen perjantain väkivaltaisuuksia poliiseja oli loukkaantunut protesteissa 207.

Separatistien liikehdintä alkoi maanantaina, kun Espanjan korkein oikeus langetti 9–13 vuoden vankilatuomiot yhdeksälle Katalonian itsenäistymishankkeen johtajalle. Mielenosoittajat marssivat keskiviikosta asti viidestä eri Katalonian kaupungista kohti Barcelonaa, ja perjantaina kaupunkiin kerääntyi yli puoli miljoonaa ihmistä vastustamaan tuomiota. Kyseessä oli suurin maanantain tuomiota seuranneista kokoontumisista.

Vapausmarssit ovat näkyneet vahvasti paikallisten arjessa ja taloudessa. Mielenosoittajat ovat tukkineet valtateitä, ja perjantaina Kataloniaan julistettiin yleislakko.

Barcelonassa useat kaupat, tiet sekä nähtävyydet ovat olleet suljettuina ja metrot ja junat ovat kulkeneet harvennetulla aikataululla. Lentokentällä peruttiin perjantaina yli 50 lentoa.

Barcelonan kaupunginvaltuuston mukaan jo yhteenottojen ensimmäiset kolme päivää tulivat maksamaan kaupungille noin 1,57 miljoonaa euroa, kun joukot rikkoivat muun muassa katuvaloja ja -kylttejä.

Lue lisää