Pääministeri Boris Johnson haluaa järjestää parlamenttivaalit joulukuussa - Ulkomaat - Maaseudun Tulevaisuus
Tiesitkö? Voit lukea viikossa 3 artikkelia ilman tilausta - hanki rajaton lukuoikeus nyt 9,90€/kk
Ulkomaat

Pääministeri Boris Johnson haluaa järjestää parlamenttivaalit joulukuussa

Johnson aikoo tuoda esityksen asiasta parlamenttiin maanantaina, minkä jälkeen siitä äänestettäisiin tiistaina.
Pääministeri Boris Johnson aikoo tuoda esityksen vaaleista parlamenttiin maanantaina. LEHTIKUVA/AFP

Britannian pääministeri Boris Johnson ilmoittaa haluavansa järjestää ennenaikaiset parlamenttivaalit 12. joulukuuta. Johnson aikoo tuoda esityksen asiasta parlamenttiin maanantaina, minkä jälkeen siitä äänestettäisiin tiistaina. Jotta vaalit voitaisiin pitää, on esityksen saatava kahden kolmanneksen tuki.

Johnson on jo kahdesti aiemmin yrittänyt saada järjestettyä ennenaikaisia vaaleja, mutta ei ole saanut esityksilleen riittävää kannatusta. Hän perusteli Sky Newsin haastattelussa esitystään sillä, että vaalit tarvitaan, jotta brexit saataisiin toteutettua.

Työväenpuolue on kuitenkin sanonut, ettei se kannata uusia vaaleja ennen kuin EU on suostunut uuteen lisäaikaan Britannian EU-erolle. Johnsonin konservatiivihallituksella ei ole enää enemmistöä takanaan parlamentissa.

Normaalin aikataulun mukaan Britannian seuraavat parlamenttivaalit olisivat vasta 2022. Britanniassa on viimeksi pidetty joulukuussa vaalit vuonna 1923.

Lue lisää

EU-vastaisen suvun kasvatti raivasi tiensä Brysseliin mepiksi – "Jos emme onnistu hallitusti muuttamaan sitä, miten yhteiskunta toimii, muutos tulee ilmastokriisin myötä hallitsemattomasti"

Suomen on opittava ajattelemaan itse

Pääministeri Johnson: ääriainekset ovat kaapanneet Britannian rasismin vastaiset protestit – Churchillin patsaan kimppuun hyökkäämin "absurdia"

FT: Britannia luopuu EU:n alueelta tuleville tuotteille suunnitelluista rajatarkastuksista