Ulkomaat

Tanska pystyttää pian Eiffelin tornin kokoisia tuulivoimaloita – vihreän energian supervalta aikoo päästöttömäksi valtioksi ennätysvauhdilla

Erityisen suurena haasteena on liikenteen ja maatalouden irrottaminen fossiilisista polttoaineista.
Maailman suurimman tuulivoimavalmistaja Vestasin viestintäjohtaja Kresten Örnbjerg yhtiön toimistolla Kööpenhaminassa. Lehtikuva / Lassi Lapintie

Tanska on tuulivoiman kärkimaa, joka uuden sosiaalidemokraattihallituksensa johdolla pyrkii vauhdilla eroon kaikista fossiilisista polttoaineista. Tanskan ja maailman suurin tuulivoimavalmistaja Vestas toi markkinoille viime vuonna ensimmäisen 10 megawatin tuuliturbiinin.

Suurimmat uusista tuulivoimaloista ovat Ranskan Eiffel-tornin kokoisia, kertoo tanskalaisen State of Green -järjestön toiminnanjohtaja Finn Mortensen STT:lle Kööpenhaminassa.

"Jyllannissa on testauslaitoksia, joissa alamme testata 10 megawatin turbiineja. Parin vuoden päästä ne ovat Eiffelin tornin suuruisia. Puhumme siis todella valtavista laitteista."

Tanskan tavoitteet ovat kunnianhimoisia. Valtion virallisena tavoitteena on päästä kokonaan eroon fossiilisista polttoaineista vuoteen 2050 mennessä, mutta jo kauan ennen tuota määräaikaa pyritään kunnianhimoisiin tavoitteisiin.

Kesällä valtaan nousseen pääministeri Mette Frederiksenin sosiaalidemokraattinen vähemmistöhallitus on ottanut tavoitteeksi 70 prosentin leikkaukset hiilidioksidipäästöihin vuoteen 2030 mennessä. Mittatikkuna ovat 1990-luvun päästötasot.

"Emme oikeastaan tiedä, miten se voidaan saavuttaa. Tiedämme, miten päästä 60 prosenttiin, mutta viimeisestä kymmenestä prosentista emme tiedä, millaisia ratkaisuja tarvitaan", tanskalaista energiaosaamista maailmalle markkinoivan State of Greenin Mortensen sanoo.

Tanskan hallituksessa tavoitetta on verrattu Yhdysvaltain 1960-luvun päätökseen lähettää ihminen Kuun kamaralle. Erityisen suurena haasteena on liikenteen ja maatalouden irrottaminen fossiilisista polttoaineista.

"Hallitukset ovat olleet haluttomia muuttamaan sähköautojen kannustinjärjestelmiä, koska valtio on hyvin riippuvainen fossiilisten polttoaineiden verotuksesta", Mortensen sanoo.

"Jos siirrymme kohti kevyemmin verotettuja sähköautoja, hallituksen tulot putoavat dramaattisesti. Se raha täytyy saada jostain muualta."

Tanska haluaa kieltää bensiini- ja dieselautojen myynnin vuoteen 2030 mennessä, mitä nykyiset EU-säännöt eivät salli. Tanska ajaakin nyt muutosta sääntöihin 10 muun EU-maan kanssa.

Tuulienergia nousi nykyiseen asemaansa valtion anteliaiden tukiaisten avulla, mutta nykyisillä markkinoilla tuulisähkö on jo niin kilpailukykyistä, että uusia tuulivoimaloita rakennetaan yhä pienemmällä tuella tai kokonaan ilman valtion vetoapua.

"Sähkön hinnat ovat nyt korkeampia ja tuuliturbiinin rakentaminen on parempaa liiketoimintaa. Nyt niitä pystyy rakentamaan ilman tukiaisia maissa, joissa tuulta on paljon, kuten Suomessa, Norjassa ja Ruotsissa", kertoo Tanskan tuulienergiayhtiöiden keskusjärjestö Wind Denmarkin vanhempi asiantuntija Stefan Nielsen.

Kiitos tästä kuuluu Nielsenin mukaan paitsi tuulivoimateknologian kehitykselle myös eurooppalaisen päästökaupan huippuunsa nousseille hinnoille, jotka ovat kasvattaneet fossiilisen energiantuotannon hintaa merkittävästi.

Noin joka toinen maailmassa pystytettävä tuulivoimala rakennetaan Kiinassa, mutta jäljellä olevasta puolikkaasta leijonanosan rakentavat tanskalaisyhtiöt. Näistä suurin on Vestas, joka on asennetun tuulivoiman mittarilla suurin yksittäinen valmistaja maailmassa.

Tanskan Vestas on aktiivinen myös Suomen markkinoilla. Viime vuoden lopulla Vestas oli valmistanut yli puolet Suomen kokonaiskapasiteetista.

Vestasia pidetään alan pioneerina, joka ensimmäisenä valmistajana maailmassa toi markkinoille 10 megawatin tuuliturbiinin viime vuonna. Vestasin rinnalla suuri voimatekijä on saksalaisomisteinen Siemens-Gamesa, joka syntyi tanskalais- ja espanjalaisyhtiön toiminnan fuusiosta Siemensin omistuksessa.

Vaikka merille nousevat tuulivoimaloiden puistot kasvavat nopeasti, tuulivoiman enemmistö on yhä maan kamaralla.

"Juuri nyt keskitymme maalle rakennettaviin tuulivoimaloihin, koska Yhdysvalloilla, Brasilialla ja Intialla on niin paljon hyviä kohteita maalla. Tällä hetkellä 80–85 prosenttia kaikesta tuulivoimasta on maalla", kertoo Vestasin viestintäjohtaja Kresten Örnbjerg.

Tuulienergian tulevaisuudessa siintää kolmas voimalatyyppi, joka voi tulevaisuudessa avata uusia ulapoita merenpäälliselle tuulivoimalle. Nykymallisia merellisiä tuulivoimaloita voidaan rakentaa vain verrattain matalaan veteen, sillä niiden perustat täytyy rakentaa merenpohjaan.

Eri valmistajat testaavat kuitenkin vaihtoehtoja sille, miten voitaisiin valmistaa luotettavia ja edullisia kelluvia tuulivoimaloita.

"Kelluvia tuulivoimaloita rakennetaan, mutta ne ovat yhä kehitysasteella, ne eivät ole kilpailukykyisiä hinnaltaan. Tällä hetkellä maalle rakennettava tuulivoima on halvinta, matalaan veteen rakennettu toiseksi halvinta ja kelluva kalleinta", kertoo Nielsen.

Tanska tuottaa jo nykyisellään parhaina päivinään tuulivoimalla enemmän sähköä kuin voi kuluttaa, ja kuluvan vuoden ennätyspäivänä tuotanto oli jo lähes 1,5 kertaa kulutuksen verran.

Keskimäärin tuulivoima tuottaa jo yli 40 prosenttia Tanskan sähköstä. Muut Pohjoismaat eivät pääse lähellekään tällaisia lukuja. Suomessa oli vuoden 2018 lopussa yhteensä hieman alle 700 tuulivoimalaa, joilla katettiin Suomen sähkönkulutuksesta vajaat 7 prosenttia.

Lue lisää

Ruotsin turmavoimalan kaltaisia myös Tuuliwatilla

Yllättävä syy aiheutti onnettomuuden – kahdesta tuulivoimalasta putosi siipi syyskuussa Kristiinankaupungissa

Merituuli voi kattaa 18-kertaisesti maailman sähköntarpeen – Raportin mukaan Kiina ja Intiakin voisivat pyöriä pitkälti merituulella

Huonekalujätin omistukseen siirtyneet turbiinit jauhavat nyt sähköä eteläpohjalaisella vuorella