LUE NÄKÖISLEHTI: Postin lakon vuoksi kaikki MT:n artikkelit ja näköislehti luettavissa vapaasti
Ulkomaat

Pääministeri Johnson vahvistaa Britannian hyväksyvän brexitin lykkäämisen – haluaa vaalit 12. joulukuuta

Britannian parlamentti äänestää myöhemmin maanantaina ennenaikaisten vaalien järjestämisestä.
Brittiparlamentti äänestää myöhemmin tänään ennenaikaisten vaalien järjestämisestä. LEHTIKUVA / AFP

Pääministeri Boris Johnson on kirjoittanut EU-johtajille kirjeen, jossa hän vahvistaa Britannian hyväksyvän EU-maiden päätöksen brexitin lykkäämisestä.

EU-maiden suurlähettiläät hyväksyivät Britannian pyynnön brexitin lykkäämisestä aiemmin tänään. Brexitiä lykätään joustavasti tammikuun loppuun.

Lisäaikaa vastustanut Johnson vahvistaa kirjeessään Britannian kannan, mutta sanoo lisäajan olevan vastentahtoinen. Lisäaika on hänen mukaansa vahingollinen demokratialle ja haittaa EU:n ja Britannian suhteita.

"Olisin todella toivonut, että Britannian parlamentti olisi voinut edetä nopeasti saavuttavamme erosopimuksen vahvistamisessa. Pelkään pahoin, että tämä parlamentti ei näin tee niin kauan kuin sillä on mahdollisuus uuteen lykkäykseen", Johnson kirjoitti EU-johtajille.

Brittiparlamentti äänestää myöhemmin tänään ennenaikaisten vaalien järjestämisestä. Ne pidettäisiin Johnsonin mukaan 12. joulukuuta.

Tunteet kävivät kuumina parlamentissa ennen äänestystä.

"Tässä on pääministeri, johon ei voi luottaa", oppositiojohtaja Jeremy Corbyn sanoi ja listasi perättömiä lupauksia.

Hän muistutti Johnsonin luvanneen, ettei hän koskaan hakisi EU-erolle lykkäystä. Perätön oli hänen mukaansa myös lupaus siitä, ettei Pohjois-Irlannin ja muun Britannian välille tulisi tarkastuksia.

Työväenpuolue yhtyy Corbynin mukaan arvioon, että uudet vaalit tarvitaan. Puolue on vaatinut, että sopimuksettoman brexitin riski on ensin suljettava pois.

EU-maiden suurlähettiläät hyväksyivät maanantaina Britannian pyynnön lykätä brexitiä kolmella kuukaudella. Lisäaika on joustava eli Britannia voi jättää EU:n aiemmin, jos erosopimus hyväksytään. Mahdolliset eropäivät olisivat joulukuun tai tammikuun ensimmäiset päivät.

Pääministeri Johnson on uhkunut toistuvasti, että Britannia jättää EU:n sopimuksella tai ilman lokakuun viimeisenä päivänä. Tämä ei kuitenkaan ole toteutumassa, koska parlamentti velvoitti pääministerin hakemaan erolle lisäaikaa.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Britannian puolueet käyvät vaalitaistoon – välineinä brexit ja luokkajako

Ovatko suurituloiset muita älykkäämpiä, entä onnellisempia?

Brexit-puolueen nokkamies Nigel Farage ei asetu ehdolle parlamenttivaaleissa - kampanjoi EU-erosopimusta vastaan