Ulkomaat

Ihmisoikeusvaltuutettu: Kreikan saarien siirtolaistilanne on katastrofin partaalla

Egeanmeren saarilla olevien siirtolaisten tilanne on dramaattisesti huonontunut vuoden aikana.
Monet ihmiset ovat jääneet jumiin Kreikan saarille, kun Euroopan maat eivät ole suostuneet vastaanottamaan uusia pakolaisia tai turvapaikanhakijoita. LEHTIKUVA/AFP

Kreikan saarilla olevien siirtolaisten tilanne on "räjähdysherkkä" ja "katastrofin partaalla", sanoo Euroopan neuvoston ihmisoikeusvaltuutettu Dunja Mijatovic.

Egeanmeren saarilla olevien siirtolaisten tilanne on dramaattisesti huonontunut vuoden aikana. Mijatovic vaati välittömiä toimenpiteitä, jotta tuhansien ihmisten elinoloja saadaan parannettua.

Monet ihmiset ovat jääneet jumiin Kreikan saarille, kun Euroopan maat eivät ole suostuneet vastaanottamaan uusia pakolaisia tai turvapaikanhakijoita. Ihmisoikeusjärjestöt ovat jo pitkään varoitelleet ääriään myöten täynnä olevien leirien oloista.

Kreikassa on arviolta yli 70 000 siirtolaista. Saarilla asuu heistä lähes puolet.

Mijatovicin mukaan leirillä eletään erittäin epähygieenisissä oloissa.

"Ihmisillä on huutava tarve lääkärin avulle ja toimiviin saniteettijärjestelmiin. Ihmiset jonottavat tunteja saadakseen ruokaa ja päästäkseen vessoihin, jos vessoja edes on", Mijatovic kuvaili.

Ihmiset ovat joutuneet rakentamaan asumuksia leirillä myös itse puista ja kivistä.

"Tällä ei ole enää mitään tekemistä pakolaisten vastaanottamisen kanssa. Tästä on tullut selviytymistaistelu."

Kreikan uusi konservatiivihallitus on kiihdyttänyt pakolaisten palauttamista Turkkiin. Maa haluaa lähettää 10 000 ihmistä Turkkiin ensi vuonna.

YK:n ja paikallisen Lesboksen saaren viranomaiset ovat vaatineet, että kansainvälinen yhteisö toimisi, jotta ihmisiä saataisiin siirrettyä pois saarella olevalta Euroopan suurimmalta pakolaisleiriltä.

Lue lisää