Ulkomaat

"Order! Order!" – Brittiparlamentin tiukka jöön pitäjä päätti uransa

Värikkäistä kravateistaan tunnettu Bercow ehti toimia puhemiehenä 10 vuotta.
Alahuoneen puhemies John Bercow on tullut tv:n välityksellä tunnetuksi myös Britannian ulkopuolella kurinpitäjänä parlamentin brexit-debatissa. Kuvakaappaus parlamentin videolähetyksestä. Lehtikuva/AFP/PRU

Britannian parlamentin tiukkana jöön pitäjänä tunnettu John Bercow päätti torstaina 10-vuotisen uransa alahuoneen puhemiehenä.

Bercow on tullut tunnetuksi myös muualla Euroopassa, sillä hän toimi kiivaiden brexit-debattien järjestyksenpitäjänä. Hän ehti huutaa tunnetuksi tulleen "Order! Order!" (suomeksi järjestys, järjestys) huutonsa yli 14 000 kertaa.

"Vaikka saatamme olla eri mieltä joistain laillisista toimista, joita olette suosinut, ei ole epäilystäkään, ettette olisi ollut tämän parlamentin mahtava palvelija", sanoi pääministeri Boris Johnson.

Bercow asettui kautensa aikana Johnsonia vastaan esimerkiksi silloin, kun Johnson määräsi brittiparlamentin viikkojen istuntotauolle juuri ennen brexitiä. Istuntotauko peruttiin myöhemmin.

"On ilmiselvää, että tarkoituksena on estää parlamenttia keskustelemasta brexitistä ja suorittamasta velvollisuuttaan maan suunnan määrittämisessä", Bercow sanoi tuolloin.

Työväenpuolueen johtaja Jeremy Corbyn kiittelikin puhemiestä siitä, että tämä on vahvistanut brittiparlamentin demokratiaa.

Toinen Bercow'n huomiota herättänyt päätös oli estää Yhdysvaltain presidenttiä Donald Trumpia puhumasta brittiparlamentille tämän Britannian-vierailun aikana.

Eurooppalaiset lehdetkin huomioivat Bercow'n väistymisen.

"Ainoa järjestys brittipolitiikassa tulee John Bercow'n suusta näinä turbulenttisina aikoina", kuvaili hollantilaislehti De Volkskrant.

Bercow ei aio olla ehdolla Britannian ennenaikaisissa vaaleissa enää joulukuussa.

Nasevasta sanailustaan ja värikkäistä kravateistaan tunnettu Bercow ehti toimia puhemiehenä 10 vuotta. Hänen seuraajansa valitaan ensi maanantaina.

Arvostelijoiltaan Bercow on taas saanut kritiikkiä huomion vetämisestä itseensä. Brexitiä tukevat ovat myös vihjailleet, että Bercow'lla olisi brexitin vastaisia mielipiteitä.

Lue lisää