Ulkomaat

Yhdysvallat asetti uusia pakotteita Iranille – kohteena maan rakennussektori

Pakotteet asetettiin, kun Yhdysvalloille selvisi Iranin rakennussektori olevan suorasti tai epäsuorasti Iranin vallankumouskaartin hallinnassa.
Yhdysvaltain ulkoministeri Mike Pompeo asetti uusia pakotteita Iranille, koska maan rakennussektori on Iranin vallankumouskaartin hallinnassa. LEHTIKUVA/AFP

Yhdysvallat on asettanut uusia pakotteita Iranille. Nyt asetetut pakotteet on kohdistettu maan rakennussektoriin.

Yhdysvaltojen ulkoministeriö kertoi torstaina tiedotteessa, että maan ulkoministeri Mike Pompeo asetti uudet pakotteet sen jälkeen, kun Yhdysvalloille selvisi, että Iranin rakennussektori on suorasti tai epäsuorasti Iranin vallankumouskaartin hallinnassa.

Samalla pakotteita asetettiin myös neljälle strategiselle raaka-aineelle, jotka liittyvät Iranin ydin-, sotilas- tai ballististen ohjusten ohjelmiin.

Ulkoministeriön edustaja Morgan Ortagus kertoi tiedotteessa, että päätös jatkaa Iranin ydinohjelmaan kohdistuvia pakotteita on antanut Yhdysvalloille lisäauktoriteettia estää Irania muun muassa saamasta strategisia raaka-aineita vallankumouskaartille ja maan rakennussektorille.

Ortagus kertoo viimeisimpien pakotteiden myös auttavan ylläpitämään Iranin siviiliydinohjelman valvontaa.

Iranin ja Yhdysvaltain väliset suhteet ovat kiristyneet sen jälkeen, kun Yhdysvaltain presidentti Donald Trump veti maansa pois vuonna 2015 solmitusta Iranin ydinsopimuksesta. Vetäydyttyään sopimuksesta Yhdysvallat on asettanut Iranille useita rampauttavia pakotteita.

Iran on iskenyt takaisin pidättäytymällä osasta ydinsopimuksessa tehdyistä lupauksista niin kauan, kunnes pakotteita kevennetään jälleen.

Ydinsopimuksen allekirjoittivat Iran ja kuusi suurvaltaa: Britannia, Kiina, Ranska, Saksa, Venäjä ja Yhdysvallat. Sopimus sitouttaa maan rajoittamaan ydinohjelmaansa vastineeksi talouspakotteiden keventämiselle.

Sopimuksesta on tullut Yhdysvaltojen lähtemisen jälkeen horjuvampi, mutta Euroopan valtiot ovat vakuuttaneet toistuvasti, että ne ovat sitoutuneet pelastamaan sopimuksen.

YK:n alainen atomienergiajärjestö IAEA valitsi tiistaina uudeksi johtajakseen argentiinalaisen Rafael Grossin. IAEA:n vastuulla on myös Iranin ydintoimien valvonta ja sen varmistaminen, että maan toiminta pitäytyy ydinsopimuksessa sovituissa rajoissa.

Grossi nousi järjestön johtoon sen jälkeen, kun järjestön entinen johtaja Yukiya Amano kuoli tämän vuoden kesällä. Amano oli ollut valvomassa ydinsopimuksen allekirjoittamista.

Lue lisää