Ulkomaat

Lennokit palomiesten riesana – hidastavat Kalifornian metsäpalojen sammutustöitä

Kalifornian eteläosissa ei ole nähty sadetta kuukausiin.
Tuhansia ihmisiä on määrätty evakuoitavaksi Maria-palon vuoksi. LEHTIKUVA/AFP

Kaliforniassa Venturan piirikunnan seriffin mukaan lennokit ovat häirinneet palomiesten työtä perjantain vastaisen yön ja perjantaiaamun aikana. Seriffi Bill Ayubin mukaan alueella lentävät lennokit pakottavat ilmapelastusyksiköt laskeutumaan, kunnes ilmatilassa oleva alus on poistunut alueelta.

Venturan piirikunnassa syttyi torstai-iltana paikallista aikaa uusi metsäpalo, joka riehui valtoimenaan läpi yön.

Tulimerta ei ollut saatu perjantai-iltapäivään mennessä hallintaan vielä murto-osankaan vertaa. Kovat tuulet yllyttivät lieskoja ja tuli oli vaarassa ahmaista kitaansa sitrus- ja avokadopuutarhat.

Tässä vaiheessa niin kutsuttu Maria-palo oli ehtinyt kasvaa jo 3 700 hehtaarin laajuiseksi. Viranomaisten mukaan 8 000 ihmiselle on annettu evakuointimääräys Maria-palon vuoksi.

Venturan piirikunta sijaitsee reilut 100 kilometriä Los Angelesista luoteeseen.

Pelastushenkilöstö on tehnyt viimeisten kahden viikon aikana jatkuvia töitä lukuisten metsäpalojen sammuttamiseksi ympäri Kalifornian osavaltiota. Tulipalot ovat johtaneet mittaviin evakuointeihin ja virtakatkoihin.

Venturan piirikunnassa syttyi aiemmin viikolla myös Easy-nimellä tunnettu palo, joka eteni vaarallisen lähelle Ronald Reaganin presidentillistä kirjastoa. Easy-palo saatiin kuitenkin täysin hallintaan perjantaina.

San Franciscon pohjoispuolella sijaitsevasta Sonoman piirikunnasta kuului hyviä uutisia, kun metsäpalokauden suurin yksittäinen tulipalo nimeltään Kincade oli saatu 68-prosenttisesti hallintaan.

Myös ruotsalainen ilmastoaktivisti Greta Thunberg otti Kalifornian metsäpalot esiin puhuessaan mielenosoituksessa Los Angelesissa perjantaina.

"Tänä päivänä Kaliforniassa voimme nähdä metsäpalojen tapahtuvan aivan kulman takana. Metsäpalojen, joita ilmastokriisi vahvistaa", 16-vuotias aktivisti kertoi.

"Mutta ongelma ei ole vain täällä. Kaikkialla ympäri maailman näemme kamalia ilmastovaikutuksia, joiden vuoksi lukuisat ihmiset kärsivät ja kuolevat", hän jatkoi.

Kalifornian kuvernööri Gavin Newsom julisti metsäpalojen vuoksi osavaltioon hätätilan tällä viikolla.

Metsäpaloja on edesauttanut pitkään kestänyt kuivuus. Osavaltion eteläosissa sateita ei ole saatu kuukausiin.

Kansallinen ilmatieteenlaitos on varoittanut niin sanotuista Santa Ana -tuulista, jotka voivat aiheutta tuhoa vielä lauantai-illankin aikana.

Osavaltion suurin energiayhtiö Pacific Gas & Electric on yrittänyt vähentää metsäpalojen riskiä katkaisemalla sähköjä miljoonilta asiakkailtaan osavaltion pohjois- ja keskiosissa. Ihmiset ovat suhtautuneet yhtiön ratkaisuihin tyrmistyneesti.

Viime vuoden metsäpalokausi oli erityisen paha, kun osavaltion historian tuhoisin metsäpalo tuhosi Paradisen kaupungin. Tämä Camp-nimellä tunnettu metsäpalo tappoi 86 ihmistä.

Kenenkään ei tiedetä kuolleen tämän vuoden metsäpaloissa.

Lue lisää