Ulkomaat

Berliinin muuri murtui 30 vuotta sitten – kuoliniskun antoi vahingossa kommunistipuolueen virkamies

Tiedotustilaisuuteen huonosti valmistautunut virkamies ilmoitti vahingossa, että rajan saa vapaasti ylittää.
LEHTIKUVA/AFP
Berliinin muuri kuvattuna kaupungin länsipuolelta huhtikuussa 1984.

Tänään on kulunut 30 vuotta siitä, kun Berliinin muuri murtui. Juhlallisuuksiin Berliinissä ottaa osaa joukko Euroopan maiden johtajia.

Muuri eristi Länsi-Berliinin Itä-Berliinistä ja muusta Itä-Saksasta vuodesta 1961 vuoteen 1989. Muuri rakennettiin estämään loikkauksia Saksan demokraattisesta tasavallasta maan sisällä sijainneeseen Länsi-Berliiniin, joka oli osa Saksan liittotasavaltaa.

Lokakuussa 1989 yli 200 000 ihmistä Itä-Saksan Leipzigissä huusi iskulausetta "Me olemme kansa". Samassa kuussa Itä-Saksan kommunistijohtaja Erich Honecker erosi.

Lopullisen kuoliniskun muurille antoi vahingossa Itä-Saksan kommunistipuolueen virkamies Günter Schabowski.

Schabowskin oli tarkoitus kertoa tiedotustilaisuudessa, että viisumien myöntämistä itäsaksalaisille helpotetaan. Huonosti valmistautunut Schabowski kuitenkin ilmoitti vahingossa, että rajan saa vapaasti ylittää. Kun toimittaja kysyi uudistuksen aikataulusta, häkeltynyt virkamies sanoi, että uudistus astuu voimaan heti.

Tiedotustilaisuus televisioitiin ympäri maailmaa, ja pian otsikot kirkuivat, että Berliinin muuri on murtunut. Tuhannet itäberliiniläiset ryntäsivät rajanylityspaikoille ja marssivat Länsi-Saksan puolelle ohi hämmentyneiden rajavartioiden. Tästä alkoi Saksojen yhdistyminen, joka toteutui vajaata vuotta myöhemmin.

Muistopäivää juhlitaan tänään laajasti. Ensin Saksan presidentti Frank-Walter Steinmeier ottaa vastaan Puolan, Unkarin, Slovakian ja Tshekin presidentit. Johtajat siirtyvät juhlallisuuksia varten Berliinin muurin muistomerkille, missä mukaan liittyy Saksan liittokansleri Angela Merkel.

Juhlallisuuksissa on nyt täysin toinen tunnelma kuin viisi vuotta sitten. Tuolloin paikalla olivat muun muassa demokratiaikoneiksi nousseet Neuvostoliiton ex-johtaja Mihail Gorbatshov ja Puolan ex-presidentti Lech Walesa.

Nyt korkeimman tason arvovieraat loistavat poissaolollaan. Yhdysvaltain ulkoministeri Mike Pompeo ehti jo lähteä, Ranskan presidentti Emmanuel Macron pistäytyy nopeasti vasta huomenna ja Britannian pääministeri Boris Johnson ei brexit-kiireidensä keskeltä ehdi paikalle lainkaan.

Lisäksi sekä Pompeo että EU-komission tuleva puheenjohtaja Ursula von der Leyen muistuttivat eilen puheissaan, ettei muurin murtumisen aikaansaama unelma demokratiasta ja vapaudesta ole toteutunut. Pompeo tähdensi, ettei vapaus ole itsestäänselvyys, ja von der Leyen taas sanoi länsimaiden olleen "naiivin tyytyväisiä" optimismissaan demokratian etenemisestä.

Lue lisää