Hirmuhelle kiihdyttää maastopaloja Australiassa – MM-ralli peruttiin, Hyundaille valmistajien mestaruus - Ulkomaat - Maaseudun Tulevaisuus
Tiesitkö? Voit lukea viikossa 3 artikkelia ilman tilausta - hanki rajaton lukuoikeus nyt 9,90€/kk
Ulkomaat

Hirmuhelle kiihdyttää maastopaloja Australiassa – MM-ralli peruttiin, Hyundaille valmistajien mestaruus

Australian suurimpaan kaupunkiin Sydneyyn on annettu varoitus katastrofaalisesta tulipalovaarasta.
Kuivuuden, kuumuuden ja kovien tuulten pelätään pahentavan Australian maastopaloja. Sydneyyn on annettu varoitus katastrofaalisesta tulipalovaarasta. LEHTIKUVA / AFP

Yli 50 maastopaloa riehuu Australian itärannikolla Uuden Etelä-Walesin ja Queenslandin osavaltioissa. Tiistaista pelätään maastopalojen toistaiseksi vakavinta päivää, sillä yli 35 asteeseen kohoavat lämpötilat, kuivuus ja kova tuuli luovat ihanteelliset olosuhteet palojen leviämiselle.

Australian suurimpaan kaupunkiin Sydneyyn on annettu varoitus katastrofaalisesta tulipalovaarasta, mikä on varoitusasteikon vakavin pykälä. Katastrofaalinen palovaara merkitsee sitä, että jos palo pääsee syttymään, on sen hallitseminen lähes mahdotonta. Palot uhkaavat myös osavaltion muita suuria kaupunkeja Newcastlea ja Wollongongia.

Aamulla STT:n Sydneyn-toimituksen ympäristössä Rhodesin kaupunginosassa leijaili savun haju ja ilmassa oli vaaleaa utua. Iltapäivään mennessä lämpötila Sydneyssä oli jo kohonnut 37 asteeseen.

Kaupungin laitamilla on jo syttynyt muutamia ruohikkopaloja. Paloja on ollut myös Blue Mountainsin kansallispuistossa Sydneyn länsipuolella. Paloista leviävä savu on heikentänyt kaupungin ilmanlaatua, joka putosi tiistaina Pekingin tasolle.

Vaikka lämpötilat laskevat hieman keskiviikosta lähtien, ei tilanteen odoteta helpottavan kovin pian. Uuden Etelä-Walesin palolaitoksen johtaja Shane Fitzsimmons sanoi maanantaina, että edessä on "maan historian vaarallisin maastopaloviikko."

Kaikkein pahin tilanne on muutama sata kilometriä Sydneystä pohjoiseen Uuden Etelä-Walesin pohjoisosassa. Tiistain mittaan yli kymmenestä palosta on annettu jo hätäilmoitus alueen asukkaille. Monet paloista ovat kiihtyneet ja levinneet päivän aikana.

Uuteen Etelä-Walesiin julistettiin maanantaina hätätila. Osavaltiossa noin 600 koulua on tänään kiinni.

Viikonlopuksi Coffs Harbouriin osavaltion pohjoisosaan kaavailtu Australian MM-ralli peruttiin tiistaina palojen takia.

Paloissa on kuollut toistaiseksi kolme ihmistä ja yli 150 kotia on tuhoutunut. Useita koteja tuhoutui tiistaina lähellä Tareen kaupunkia. Monilla alueilla asukkaita on kehotettu jättämään kotinsa.

"Turvallisin vaihtoehto on lähteä ajoissa, ennen kuin palo saavuttaa asuinalueesi. Turvallisinta saattaa olla mennä paikalliseen ostoskeskukseen tai kaupunkiin, jossa ei ole maastopalojen tiellä", Fitzsimmons sanoi tiedotustilaisuudessa.

Joillakin alueilla on jo liian myöhäistä lähteä pakoon. Palolaitos antoi tiistai-iltapäivänä hätäilmoituksen nopeasti leviävästä palosta Kempseyn kaupungin länsipuolelle ja sanoi, että parasta on pyrkiä hakeutumaan suojaan.

Paloja on sammuttamassa tuhansia palomiehiä. Armeija on valmiina auttamaan sammutustöissä.

Australian historian pahimmat maastopalot sattuivat helmikuussa 2009, jolloin yli 170 ihmistä kuoli paloissa Victorian osavaltiossa.

Viikonlopuksi kaavailtu Australian MM-ralli on peruttu.

Päätös perua kauden päätöskisa varmistaa Hyundaille valmistajien mestaruuden. Talli johti Toyotaa 18 pisteellä Espanjan MM-rallin jälkeen.

Järjestäjien mukaan asiasta päätettiin perusteellisten keskustelujen jälkeen, joihin osallistuivat muun muassa Uuden Etelä-Walesin osavaltion hallintoa, Kansainvälinen autourheiluliitto FIA ja paloviranomaisia.

Ralli oli tarkoitus ajaa Coffs Harbourissa Uuden Etelä-Walesiin pohjoisosassa.

Lähteinä 9news, ABC ja paloviranomaiset.

Lue lisää

Melbournessa yli viisi miljoonaa asukasta on määrätty pysymään kotona vähintään kuuden viikon ajan

Metsäpalot ja ilmaston lämpeneminen muodostavat toisiaan kiihdyttävän kierteen

Australialaispanimo ihastui suomenkielen suosikkitermiin – nimesi uudet oluensa Kalsarikänneiksi

Evan kysely: Talouskriisi nousi suomalaisten suurimmaksi huolenaiheeksi, pandemiat jäivät toiseksi