Vasemmisto löysi toisensa Espanjassa – enemmistöhallitukseen tarvitaan myös muita - Ulkomaat - Maaseudun Tulevaisuus
Ulkomaat

Vasemmisto löysi toisensa Espanjassa – enemmistöhallitukseen tarvitaan myös muita

Huhtikuussa hallituksen muodostamisessa epäonnistuneet sosialistit ja Podemos ovat nyt välttämättömän onnistumisen edessä.
Pääministeri Pedro Sanchez ja Podemosin johtaja Pablo Iglesias sopivat yhteistyöstä tänään. LEHTIKUVA/AFP

Espanjassa sosialistit (PSOE) ja vasemmistolainen Podemos ovat sopineet tekevänsä yhteistyötä ja yrittävänsä muodostaa hallituksen. Sosialistien puheenjohtaja, pääministeri Pedro Sanchez ja Podemosin johtaja Pablo Iglesias sopivat yhteistyöstä iltapäivällä.

Sosialistit ja Podemos tarvitsevat edelleen muiden ryhmittymien apua, jotta enemmistöhallituksen tukena olisi vähintään 176 paikkaa Espanjan 350-paikkaisessa parlamentissa. Sosialistit saivat vaaleissa eniten paikkoja, 120. Podemos sai 35 paikkaa. Kummatkin menettivät paikkoja edellisiin, huhtikuussa pidettyihin vaaleihin verrattuna.

Sosialistit ja Podemos yrittivät yhteishallitusta jo huhtikuussa, mutta silloin hanke karahti kiville. Sanchezin mukaan nyt tavoitteena on mahdollisimman vakaa hallitus.

"Tavoitteenamme on parlamentin enemmistön tuki", Sanchez vakuutti.

Iglesiasin mukaan puolueet pyrkivät "edistykselliseen hallituskoalitioon"

"Vaali-ilta osoitti meille, että siitä, mikä vielä huhtikuussa oli historiallinen mahdollisuus, on tullut historiallinen välttämättömyys", Iglesias sanoi.

Iglesiasin mukaan hallitusohjelman yksityiskohdat ja rakenne selviävät tulevien viikkojen aikana.

Toiseksi eniten kannatusta vaaleissa sai konservatiivien PP, joka sai 88 paikkaa. Kolmanneksi kiilasi vaalien suurin voittaja, äärioikeistolainen Vox 52 paikalla. Vox nousi parlamenttiin ensimmäisen kerran vasta huhtikuun vaaleissa.

Espanjassa pidettiin sunnuntaina jo toiset vaalit tänä vuonna, ja neljännet neljän vuoden sisällä. Vuoteen 2015 saakka PSOE ja PP vuorottelivat hallituksessa.

Ulkopoliittisen instituutin vanhempi tutkija Teemu Tammikko sanoi STT:n haastattelussa eilen, että Sanchezilla on valtavat paineet muodostaa hallitus.

"Sanchezin on nyt pakko saada hallitus kasaan tai hänen oma poliittinen uransa loppuu siihen. En näe, että hänellä olisi enää mahdollisuutta jatkaa, jos Espanjassa ajauduttaisiin vielä vaaleihin", Tammikko sanoi.

Lue lisää

Pekka Katajan pahoinpitelyn tutkinta siirtyi KRP:lle, tutkimusnimikkeenä murhan yritys – ''Olen satavarma, että tälle on poliittinen syy ja että syylliset löytyvät äärioikeistosta"

Poliisihallitus ohjeistaa poliisilaitoksia: Pohjoismainen vastarintaliike ei saa järjestää mielenosoitusta itsenäisyyspäivänä

Sosialistit pitivät pintansa Espanjan vaaleissa – äärioikeistolainen Vox nousee kolmanneksi suurimmaksi puolueeksi

EU-parlamentti on monien arvojen sulatusuuni – "Tärkeintä olisi, että parlamentissa pysyisi Eurooppaa rakentava enemmistö"