Ulkomaat

Britannian niskurointi ei pysäytä EU:ta – jäsenmaat hyväksyivät 27 komissaarin listan

Komissaarien odotetaan pääsevän töihin joulukuussa, mikä on kuukautta myöhemmin kuin oli tarkoitus.
Euroopan parlamentti äänestää luottamuksestaan saksalaisen Ursula von der Leyenin komissiolle keskiviikkona. LEHTIKUVA/AFP

EU-maat eivät anna Britannian hidastelun pysäyttää EU:n uuden vaalikauden alkamista. 27 jäsenmaata hyväksyvät, että uusi komissio voi aloittaa ilman brittikomissaaria.

Odotettu päätös, joka syntyi maanantaina kehitysministerien kokouksen yhteydessä, tietää sitä, että yksi viimeisistä esteistä on poistunut uuden komission aloittamisen tieltä. Komissaarien odotetaan pääsevän töihin joulukuussa, mikä on kuukautta myöhemmin kuin oli tarkoitus.

Euroopan parlamentti äänestää luottamuksestaan saksalaisen Ursula von der Leyenin komissiolle keskiviikkona.

Parlamentin enemmistön tuki ei ole itsestäänselvyys, mutta sitä pidetään todennäköisenä. Heinäkuussa von der Leyen sai oman valintansa taakse vain pienen enemmistön. Salaisessa lippuäänestyksessä hänen puolestaan äänesti 383 parlamentaarikkoa, kun tarvittu äänimäärä ehdottomaan enemmistöön oli 374.

Asetelma on nyt helpompi, koska komissio tarvitsee taakseen enemmistön vain annetuista äänistä, ei koko parlamentista.

Britannian hallitus on vedonnut joulukuun ennenaikaisiin parlamenttivaaleihin ja kertonut, ettei aio nimetä komissaariehdokasta. Komissio on aloittanut maata vastaan rikkomusmenettelyn.

Lue lisää