Wadan päätös herättää itänaapurissa isoa vihaa, sekä Putin että Medvedev luonnehtivat Venäjään kohdistuvia rangaistustoimia poliittisiksi - Ulkomaat - Maaseudun Tulevaisuus
Ulkomaat

Wadan päätös herättää itänaapurissa isoa vihaa, sekä Putin että Medvedev luonnehtivat Venäjään kohdistuvia rangaistustoimia poliittisiksi

"Tämä päätös on jatkoa Venäjän vastaiselle hysterialle, joka on jo muuttunut krooniseksi", Medvedev sanoi.
Presidentti Vladimir Putinin mukaan Venäjän olympiakomitean toimissa ei ole mitään paheksuttavaa ja maan pitäisi osallistua kilpailuihin oman lippunsa alla. LEHTIKUVA/AFP

Maailman antidopingtoimiston Wadan maanantaina julistama Venäjän panna herätti raskaan sarjan vastustusta itänaapurissa. Närkästyksensä ilmaisivat sekä maan presidentti Vladimir Putin että pääministeri Dmitri Medvedev.

Valtiojohto ei hyväksy Venäjän sulkemista olympia- ja MM-tason urheilusta.

Putin kommentoi Wadan päätöstä Pariisissa, missä hän osallistuu niin sanotun Normandia-ryhmän huippukokoukseen. Hänen mielestään rangaistuksen taustalla ovat poliittiset tarkoitukset.

"Venäjän olympiakomitean toimissa ei ole mitään paheksuttavaa, ja jos näin on, maan pitäisi osallistua kisoihin oman lippunsa alla", Putin sanoi.

Medvedev lähetti maailmalle samanlaisen viestin venäläisten uutistoimistojen välityksellä.

"Tämä päätös on jatkoa Venäjän vastaiselle hysterialle, joka on jo muuttunut krooniseksi", Medvedev muotoili vastauksensa Wadan päätökseen.

Kannanottojen perusteella on odotettavissa, että Venäjä valittaa päätöksestä Urheilun kansainväliseen vetoomustuomioistuimeen CAS:iin. Venäjän antidopingtoimiston Rusadan uusi johtaja Juri Ganus arvioi tosin maanantaina, ettei Venäjällä ole juridisesti mitään mahdollisuutta kumota rangaistuspäätöstä.

Rion 2016 kesäolympialaisissa ja Pyeongchangin 2018 talvikisoissa kilpaili vain yksittäisiä venäläisurheilijoita ilman kansallistunnuksia, kun Venäjä suljettiin kisoista ylhäältä johdetun dopingohjelman takia. KOK ennätti välillä höllentää Venäjän vastaisia toimiaan, mutta yleisurheilussa sulku on jatkunut neljä vuotta.

Rangaistukset perustuivat kanadalaisen oikeustieteen professorin Richard McLarenin johdolla laadittuun raporttiin, joka osoitti yli tuhannen venäläisurheilijan hyötyneen maan dopingohjelmasta 30 eri lajissa vuosina 2012–2015.

Moskovan dopinglaboratorion entinen johtaja Grigori Rodtshenkov oli tutkimusten avaintodistaja, kun hän kertoi raportoineensa huijauksesta ministeritason päättäjille.

Venäjän kilpailuoikeuksien palauttamisen ehtona oli Rusadan dopingnäytteiden ja datan luovutus Wadalle. Järjestö sai viivytysten jälkeen materiaalin tutkittavakseen kuluvan vuoden tammikuussa. Syksyllä se ilmoitti, että dataa oli käsitelty ennen luovutusta.

Wadan maanantaina julistama neljän vuoden rangaistus kattaa Tokion 2020 olympialaiset ja 2022 Pekingin talvikisat. Edessä on mittava urakka, kun KOK ja Kansainväliset lajiliitot joutuvat seulomaan syyttömät venäläisurheilijat, jotka voivat yksilöinä osallistua lähivuosien arvokisoihin. Työstä seuraa lajiliitoille myös merkittävästi kuluja.

Wadan puheenjohtajan Craig Reedien mielestä Venäjää oli pakko rangaista tuntuvasti ja kattavasti.

"Venäjä sai mahdollisuuden laittaa asiansa järjestykseen ja liittyä dopingia vastaan taistelevaan rintamaan, mutta se päätti sitä vastoin jatkaa petosta ja tosiasioiden kieltämistä", Reedie perusteli rangaistusta.

Venäjän Wadalle luovuttamista tiedostoista puuttuu satoja positiivisia testituloksia. Niitä oli poistettu Rusadan tiedostoista jo 2016 ja 2017, mutta dataan oli kajottu vielä joulukuussa 2018 ja tammikuussa 2019.

Venäjällä on 21 päivää aikaa valittaa Wadan maanantaina julkistamasta rangaistuksesta.

Lue lisää

Poikkeuksellisen suuret ihmisjoukot osoittavat jälleen mieltään Venäjän hallitusta vastaan Habarovskissa

Jo toinen valtava öljypäästö Venäjän tundralla

Ruotsin peli johti paitsioon

Metsäpalot ja ilmaston lämpeneminen muodostavat toisiaan kiihdyttävän kierteen