Venäjä ja Norja tukkanuottasilla viime syksyn pidätyksestä – ”Ei normaalia yhteistyötä ennen virallista anteeksipyyntöä” - Ulkomaat - Maaseudun Tulevaisuus
Ulkomaat

Venäjä ja Norja tukkanuottasilla viime syksyn pidätyksestä – ”Ei normaalia yhteistyötä ennen virallista anteeksipyyntöä”

Venäjän parlamentin työntekijän pidättäminen viime vuoden lokakuussa Norjassa hiertää edelleen maiden parlamenttien välisiä suhteita.
Jukka Pasonen
Venäjän ja Norjan parlamenttien välillä on ollut hankauksia aiemminkin.

Norjan poliisi pidätti venäläisen Mikhail Bochkarevin, kun tämä osallistui vuosi sitten Oslossa Norjan parlamentin, Stortingetin isännöimään Euroopan parlamenttien tutkimuskeskuksen (ECPRD) seminaariin. Bochkarevin epäiltiin keränneen tapahtuman yhteydessä arkaluontoista tiedustelutietoa.

Bochkarevin pidätystä arveltiin Norjan vastatoimeksi sille, että vain muutamaa kuukautta aiemmin Venäjän tiedustelupalvelu (FSB) oli pidättänyt norjalaisen Frode Bergin vakoilusta epäiltynä. Joidenkin arvioiden mukaan Bochkarevia olisi voitu käyttää vaihtokauppana Bergin vapauttamiseen.

Bochkarev vapautettiin noin kuukausi pidätyksen jälkeen, mutta tapaus hiertää edelleen maiden välisiä suhteita.

”Parlamenttien välillä ei voi olla normaalia yhteistyötä ennen kuin Norja esittää virallisen anteeksipyynnön Mikhail Bochkarevin pidätyksen johdosta”, Venäjän parlamentin ulkosuhteiden neuvoston puheenjohtaja Konstantin Kosachev läksytti Norjan Moskovan suurlähettiläs Rune Resalandia viime viikon lopulla.

Kosachevin mielestä Bochkarevin pidätys oli provokatiivinen ja laiton.

”Bochkarev ei edelleenkään ole saanut Norjalta anteeksipyyntöä tai selitystä tapahtuneelle. Venäjän federaation ylähuoneessa emme ymmärrä Stortingetin vaitonaisuuden syitä”, hän lisäsi painottaen, ettei Venäjän parlamentti pidä asiaa loppuun käsiteltynä.

Kaksi edellä mainittua tapausta eivät ole ainoita hankauksia maiden parlamenttien välisessä kanssakäymisessä, Barents Observer mainitsee.

Kesäkuussa 2018 norjalaisvaltuuskunta vieraili Moskovassa tavaten Kosachevin ja tämän ulkosuhteiden valiokunnan. Vuotta aiemmin, kun sama valtuuskunta oli matkalla Moskovaan, vierailu peruttiin Venäjän evättyä kahden norjalaisparlamentaarikon pääsyn maahan.

Myöhemmin ilmeni, että Venäjä oli asettanut mainitut kaksi parlamentin jäsentä ei-toivottujen listalle. Toinen heistä oli Norjan nykyinen kulttuuriministeri Trine Skei Grande.

Grande sanoo, ettei hän ole vieläkään saanut Venäjältä selitystä kuulumiselleen ei-toivottujen listalle.

Lue lisää

Venäjä teki ennätyksen energiantuotannossa - ja ilmaston lämpenemisessä

Alkuperäiskielen käyttö toi sakot venäläissivustolle

Barents Observer: Venäläissotilaat harjoittelevat koiravaljakoin pitkin Suomen rajaa

Jääkarhutkin syövät jo muovia