Ulkomaat

CNN: Japanissa väestöä kuoli viime vuonna puoli miljoonaa enemmän kuin syntyi

Japanin väkiluku oli viime vuonna noin 124 miljoonaa. Vuoteen 2065 mennessä sen arvioidaan laskevan noin 88 miljoonaan.
Myös Suomessa syntyvyys on ollut kuolemia alhaisempaa. LEHTIKUVA / IRENE STACHON

Japanin väestökriisi pahenee entisestään, kertoo uutiskanava CNN. Japanissa oli tänä vuonna maan historian alhaisin syntyvyys sen jälkeen, kun tilastointi aloitettiin vuonna 1899.

Vastasyntyneiden määrän on arvioitu laskeneen 54 000:lla viime vuodesta. Lapsia on syntynyt Japanissa tämän vuoden aikana noin 864 000.

Myös kuolemien määrä nousi toisen maailmansodan jälkeisen ajan ennätyslukemiin. Kuolemia maassa on ollut tänä vuonna lähes 1,38 miljoonaa.

Kuolleiden ja syntyneiden määrän välisen eron vuoksi maan luonnollinen väestön väheneminen nousi sekin ennätyslukemiin. Väestön luonnollista vähenemistä oli yhteensä noin 512 000 ihmisen verran.

Japanin väkiluku oli viime vuonna noin 124 miljoonaa. Vuoteen 2065 mennessä väkiluvun on arvioitu laskevan noin 88 miljoonaan.

CNN:n mukaan Japani on tällä hetkellä myös erittäin ikääntynyt ja yli 20 prosenttia japanilaisista on yli 65-vuotiaita.

Myös muissa maissa on ollut saman suuntaista kehitystä ja esimerkiksi Saksa on yhtä lailla erittäin ikääntynyt, CNN kertoo. Vuoteen 2030 mennessä Yhdysvaltojen, Britannian, Singaporen ja Ranskan odotetaan liittyvän myös samaan joukkoon.

Japanin naapurivaltio Etelä-Korea on kärsinyt CNN:n mukaan vastaavista ongelmista. Etelä-Koreassa hedelmällisyys laski viime vuonna ennätysalhaisiin lukemiin sen jälkeen, kun tilastointi aloitettiin.

Hedelmällisyysluku määritellään tarkoittamaan keskimääräistä lasten määrää, jonka nainen tulee saamaan elämänsä aikana. Etelä-Koreassa tämä lukema laski viime vuonna alle yhteen. Japanissa kyseinen lukema oli viime vuonna 1,42.

Jotta väestön määrä pysyisi samana, luvun tulisi olla kaksi. Tämän ylittävät määrät taas johtavat väestönkasvuun.

Myös Suomessa syntyvyys on ollut viime aikoina kuolemia alhaisempaa.

Tilastokeskuksen viime viikolla julkaiseman Suomen ennakkoväkiluvun mukaan tammi- ja marraskuun välisenä aikana Suomessa syntyi lähes 7 000 lasta vähemmän kuin maassa oli kuolemia.

Tammi- ja marraskuun välisenä aikana syntyi Suomessa yhteensä hieman päälle 42 000 lasta. Lapsia syntyi noin 2 000 vähemmän kuin edellisvuonna. Kuolleiden määrä oli sen sijaan hieman alle 49 000, mikä on noin 760 vähemmän kuin vuotta aiemmin.

Tilastokeskuksen ja valtioneuvoston kanslian toteuttaman verkkopalvelun Findikaattorin mukaan myös Suomessa hedelmällisyysluku oli kaikkien aikojen matalin vuonna 2018. Viime vuoden syntyvyyden mukaan nainen synnyttäisi Suomessa keskimäärin 1,41 lasta elämänsä aikana, jos syntyvyys pysyisi laskentavuoden tasolla.

Suomessa syntyi Findikaattorin mukaan viime vuonna yhteensä 47 577 lasta.

Hedelmällisyysluku laski viime vuonna selvästi toissa vuodesta, jolloin luku oli 1,49. Findikaattorin mukaan syntyvyys on ollut Suomessa jo vuodesta 1969 lähtien alle väestön uusiutumistason, joka on 2,1 lasta naista kohden.

Alhaisesta syntyvyydestä huolimatta Suomen väkiluku kasvoi tammi-marraskuun aikana noin 9 500 hengellä. Tilastokeskuksen mukaan väestönkasvua ylläpiti muuttovoitto ulkomailta, sillä maahanmuuttoja oli lähes 17 000 enemmän kuin maastamuuttoja.

Lue lisää