Yhdysvallat teki uuden ilmaiskun Irakiin, kertoo Irakin televisio - Ulkomaat - Maaseudun Tulevaisuus
Ulkomaat

Yhdysvallat teki uuden ilmaiskun Irakiin, kertoo Irakin televisio

Jännitteiden Yhdysvaltojen ja Iranin välillä pelätään kiristyvän entisestään ja johtavan uusiin konflikteihin Lähi-idässä.
Yhdysvaltain perjantainen isku surmasi kenraali Qassem Suleimanin. Lehtikuva/AFP

Yhdysvallat on tehnyt uuden ilmaiskun Irakiin, uutisoi Irakin televisio. Sen mukaan isku tapahtui maan pääkaupunki Bagdadin pohjoispuolella ja sen kohteena oli puolisotilaallisen Hashed al-Shaabi -järjestön komentaja. Järjestöllä on läheiset suhteet Iraniin.

Poliisilähde kertoi uutistoimisto AFP:lle, että pommitus osui järjestön saattueeseen ja jätti jälkeensä kuolleita ja haavoittuneita. Lähde ei kuitenkaan kertonut uhrien tarkkaa lukumäärää.

Yhdysvallat tappoi eilen Iranin vallankumouskaartin Quds-joukkojen komentajan Qassem Suleimanin ilmaiskulla Bagdadin lentokentällä. Iskussa kuoli myös seitsemän muuta ihmistä, heidän joukossaan Hashed al-Shaabin varajohtaja Abu Mahdi al-Muhandis. Yhdysvaltojen hallinnon mukaan Suleimani oli suunnitellut hyökkäyksiä yhdysvaltalaisia diplomaatteja vastaan.

Irakilaisten turvallisuuslähteiden mukaan isku tehtiin Hashed al-Shaabi -järjestön kulkueeseen Bagdadin kansainvälisen lentokentän alueella. Irakin armeija kertoi, että alueelle osui kolme rakettia.

Iranin korkein uskonnollinen johtaja Ali Khamenei vakuutti maan kostavan Suleimanin tappamisen. Iranin YK-suurlähettiläs Majid Takht Ravanchi sanoi CNN:lle surman olevan Yhdysvalloilta sotatoimi.

Yhdysvallat on ilmoittanut lähettävänsä Lähi-itään tuhansia sotilaita jo paikalla olevien joukkojen vahvistamiseksi. Presidentti Donald Trump on kuitenkin vakuutellut, ettei hän halua sotaa.

"Toimimme pysäyttääksemme sodan, emme aloittaaksemme sitä", hän lausui perjantaina.

Jo viime vuonna Yhdysvallat vahvisti joukkojaan Lähi-idässä noin 14  000 sotilaalla, mikä kieli kiristyvistä väleistä Iraniin. Irakissa on edelleen tuhansia yhdysvaltalaissotilaita auttamassa paikallisia joukkoja taistelussa äärijärjestö Isisiä vastaan.

Yhdysvaltain perjantaina tekemä isku oli selkeä vastaus uutenavuotena Bagdadissa tehtyyn hyökkäykseen Yhdysvaltain suurlähetystöä kohtaan. Irania tukevat mielenosoittajat ympäröivät uudenvuodenaattona Yhdysvaltain lähetystön ja muun muassa heittelivät kiviä ja sytyttivät vartiokopin tuleen. Mielenosoittajat poistuivat paikalta keskiviikkona Hashed al-Shaabi -järjestön käskystä.

Jännitteiden Yhdysvaltojen ja Iranin välillä pelätään kiristyvän entisestään ja johtavan uusiin konflikteihin Lähi-idässä.

Uusin isku tehtiin lähes tarkalleen vuorokausi edellisen iskun jälkeen ja vain muutamaa tuntia ennen Suleimanin ja al-Muhandisin kunniaksi suunniteltua surumarssia. Heidän ruumiinsa oli määrä kuljettaa hautajaisten jälkeen Najafin kaupunkiin, minkä jälkeen vallankumouskaartiin kuuluneiden ruumiit oli määrä lähettää Iraniin. Sinne on julistettu kolmen päivän suruaika Suleimanin kuoleman vuoksi.

Yhdysvaltain ulkoministeri Mike Pompeo on arvostellut maan eurooppalaisia liittolaisia avun tarjoamisen puutteesta Suleimanin tapauksessa. Pompeo on kertonut keskustelleensa hyökkäyksestä liittolaisten edustajien kanssa ympäri maailman. Eurooppalaiset eivät ulkoministerin mukaan ole kuitenkaan olleet niin avuliaita kuin hän olisi toivonut.

"Brittien, ranskalaisten ja saksalaisten on kaikkien ymmärrettävä, että se, mitä me teimme, mitä yhdysvaltalaiset tekivät, pelasti henkiä myös Euroopassa", hän sanoi.

Pompeo kertoi toivovansa, että kaikki asettuisivat nyt Yhdysvaltojen tueksi, kun se yrittää saada Irania toimimaan "kuin normaali kansakunta".

EU:n korkea edustaja Josep Borrell on pyytänyt kaikkia osapuolia äärimmäiseen maltillisuuteen ja vastuunkantoon. Ranskan presidentti Emmanuel Macron on niin ikään penännyt maltillisuutta, ja Britannian ulkoministeri Dominic Raab on sanonut jännitteiden lieventämisen olevan nyt avainasemassa.

Yhdysvaltain suurlähetystö on pyytänyt Yhdysvaltojen kansalaisia lähtemään Irakista heti. Lisäksi yhdysvaltalaistyöntekijät on evakuoitu maan eteläosien öljykentiltä.

Lue lisää

Yhdysvalloissa poliisi ampui jälleen mustan miehen Los Angelesissa

Trump puoluekokouspuheessaan: Rokote tulee vuoden loppuun mennessä

USA:ssa kolme osavaltiota haastaa Trumpin hallinnon oikeuteen postijupakan vuoksi

Presidentti Obama: Trump ei ole koskaan ottanut tehtäväänsä vakavasti – Trump kuvaili Obamaa kamalaksi ja hyödyttömäksi