Irak: Iranin iskuissa ei irakilaisia uhreja – Iran ampui ohjuksia ainakin kahteen tukikohtaan, joihin on sijoitettu Yhdysvaltain ja liittouman joukkoja - Ulkomaat - Maaseudun Tulevaisuus
Ulkomaat

Irak: Iranin iskuissa ei irakilaisia uhreja – Iran ampui ohjuksia ainakin kahteen tukikohtaan, joihin on sijoitettu Yhdysvaltain ja liittouman joukkoja

Iranin televisio on väittänyt, että iskuissa olisi kuollut ainakin 80 amerikkalaista, mutta väitettä ei ole vahvistettu.
Iranin kostoa kenraali Qassem Suleimanin kuolemasta on odotettu. Lehtikuva/AFP

Iran ampui yön aikana 22 ohjusta kohti kahta Irakissa sijaitsevaa amerikkalaisjohtoisen liittouman käyttämää tukikohtaa. Irakin puolustusvoimien mukaan iskuissa ei kuitenkaan kuollut yhtään irakilaista.

Puolustusvoimien mukaan 17 ohjusta ammuttiin Ain al-Asadin tukikohtaan ja viisi Erbiliin.

Iranin televisio on väittänyt, että iskuissa olisi kuollut ainakin 80 amerikkalaista, mutta väitettä ei ole vahvistettu.

Iranin ohjusiskuista kertoivat aiemmin sekä Iranin vallankumouskaarti että Yhdysvaltain puolustusministeriö Pentagon.

"Noin kello 17.30 (Washingtonin paikallista aikaa) 7. tammikuuta Iran laukaisi yli kymmenen ballistista ohjusta Yhdysvaltain armeijaa ja liittouman joukkoja vastaan Irakissa", puolustusministerin avustaja Jonathan Hoffman kertoi tiedotteessa.

"On selvää, että ohjukset laukaistiin Iranista ja ne oli kohdistettu ainakin kahteen Irakin sotilastukikohtaan al-Asadissa ja Erbilissä, joihin on sijoitettu Yhdysvaltain armeijan ja liittouman henkilöstöä."

Pentagonin mukaan tukikohdat ovat olleet valmiustilassa, sillä Iran on aikaisemmin osoittanut suunnittelevansa hyökkäystä joukkoja vastaan.

Yhdysvaltain viranomaiset kertovat, että tiedossa ei ole yhdysvaltalaisia uhreja, mutta vahinkoja tullaan vielä selvittämään. CNN:n saamien viranomaistietojen mukaan Ain al-Assadiin kohdistetut ohjukset eivät osuneet yhdysvaltalaisten asuttamille alueille.

Ain al-Asadin tukikohta sijaitsee Länsi-Irakissa, noin 200 kilometriä Bagdadista. Erbil sijaitsee Irakin Kurdistanissa.

Puolustusministeriö vahvistaa ulkoministeriön välityksellä STT:lle, että Irakissa toimivat suomalaiset rauhanturvaajat ovat kunnossa. Suomalaiset toimivat Erbilin alueella. Suomalaisosaston vahvuus on tällä hetkellä 78.

Saksan puolustusvoimat kertoo Deutsche Wellen mukaan, että sen joukot Irakissa ovat turvassa. Median mukaan suurin osa saksalaisjoukosta on sijoitettu kurdialueille.

CNN:n tietojen mukaan Iran on uhannut iskeä Yhdysvalloissa, jos maa vastaa Irakissa tehtyihin iskuihin. Iran uhkaa myös iskeä Israelin Haifaan ja Arabiemiraattien Dubaihin, jos Irania pommitetaan.

Vallankumouskaarti vaatii Yhdysvaltoja vetämään joukkonsa alueelta.

"Vallankumouskaartin raivoisa kosto on alkanut", kaarti kirjoitti viestipalvelu Telegramissa New York Timesin mukaan.

Iranin ulkoministeri Javad Zarif tviittasi aamulla paikallista aikaa, että Iran puolusti itseään ja vetosi YK:n peruskirjan 51. artiklaan. Artiklassa puhutaan siitä, miten jäsenvaltiot voivat toimia, jos ne joutuvat aseellisen hyökkäyksen kohteeksi.

"Emme tavoittele kärjistymistä tai sotaa, mutta puolustamme itseämme kaikilta aggressioilta."

Iranin valtiontelevision mukaan kyseessä on kosto Yhdysvaltain viimeviikkoisesta iskusta, joka tappoi iranilaiskomentaja Qassem Suleimanin ja irakilaisen puolisotilaallisen järjestön johtajan Abu Mahdi al-Muhandisin.

Iranilaismediat kertoivat iskusta tunteja sen jälkeen, kun Suleimanin hautajaisia vietettiin tämän kotikaupungissa. Isku tapahtui aamuyöllä paikallista aikaa.

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump reagoi iskuun Twitterissä vakuuttamalla, että kaikki on hyvin, ja hän myös kertoi antavansa lausunnon keskiviikkoaamuna paikallista aikaa.

"Tähän asti kaikki on hyvin. Meillä on ylivoimaisesti tehokkain ja parhaiten varusteltu armeija kaikkialla maailmassa", presidentti tviittasi.

Iskujen jälkeen turvatoimia vahvistettiin Valkoisen talon ympäristössä CNN:n mukaan.

Median mukaan puolustusministeri Mark Esper ja ulkoministeri Mike Pompeo kävivät Valkoisessa talossa tiistaina paikallista aikaa.

Irakin Kurdistanin pääministeri Mesrur Barzani kertoi CNN:n mukaan Twitterissä puhuneensa Pompeon kanssa.

"Ehdotin myös tapoja lieventää ja hillitä tilannetta", Barzani tviittasi.

Diplomaattilähteiden mukaan Esper on ollut yhteydessä Irakin pääministeriin.

Yhdysvaltain ilmailuhallinnosta sanottiin tiistaina, että se kieltää maahan rekisteröityjen matkustajakoneita lentämästä Iranin, Irakin ja Persianlahdenmaiden yllä. Hallinto jatkaa Lähi-idän tilanteen seuraamista.

Lue lisää

Videosovellus Tiktok räätälöi Yhdysvalloissa yhteistyösopimuksen Oraclen ja Walmartin kanssa

Kiinan ja USA:n kauppataisto otti uusia kierroksia – Kiina ilmoitti uudesta pakotemekanismista

Yhdysvallat kieltää Tiktokin ja Wechatin sunnuntaista lukien

Verotiedot julkaistaan tänä vuonna päivää aikaisemmin kuin ilmoitettiin, taustalla USA:n presidentinvaalit